Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 11 2024 20:44:54
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 13
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: Takarítónői állás
Bözse munkába áll(na)!

V


A helyi önkormányzat - valahol, hazánk akármelyik megyéjében a tizenkilenc közül, legyen mondjuk Hajdu-Bihar megyében - takarítónői állást hirdet.
Kis település, a lélekszám talán ezer fő, de ki tudja azt pontosan.
Barna bácsit kéri meg a polgármester, hogy beszélgessen el az állásinterjúra jelentkező emberekkel, jelen esetben mind a kettővel (igen azzal a kettővel minddel, aki megpályázta az állást) ő a hivatal portása.
A takarítónői állás a Polgármesteri Hivatalban lenne.
A település eléggé elmaradott, már csak idős emberek a lakosai.
A hírt, - hogy takarítónőt keresnek -, Julcsika viszi.
- Hé, Bözse! Nem míssz' megnézni a takarítónői állást, jelentkezhetníl!- hívja fel figyelmét Bözsének.
- Húh, dehogynem, úgyis kevés a píz', hogyne mennék.- feleli Bözse.
Kiszagosítja magát - mert ő már csak így mondja, ünneplőbe öltözik, és elindul a hivatal felé.
Barna bácsi már várja.
- Jó napot kívánok, ide kell gyünni? Itt kell takarítani?- kérdezi Bözse illedelmesen.
- Igen, kezit csókolom, foglaljon helyet és beszílgessünk.- mondja kedvesen Barnabá'.
(Beszílgessen veled a fene, hisz olyan rusnya vagy, hát mit beszílgessek én veled, mondjad, hol a munka és már itt sem vagyok!)
- Na szóval! Kérem az önéletrajzot, az iskolai végzettségről a dokumentumot, és a minimum alapfokú angol nyelvvizsga okmányát.- olvassa Barnabá' a jegyzeteiből.
- Önéletrajz a'meg mi? (A fene essen beléd, arról nem volt szó, hogy rajzolni is tudni kell, na nem, hát rajzolni azt nem tudok, de látnád csak milyen szépen tudok festeni. Elámulnál ám rusnya barátom, ha meglátnád milyen szíp lilára festettem a konyhaszekrínyt, elállna a lélegzeted.)
- Iskolai bizonyítvány? Hát van egy papírom, - ha az emberem el nem tüzelte a tílen - 4 elemi osztályról. Azt is nehezen vígeztem, mert az Ödön - nyugodjík szegény békében- pikkelt rám, állandóan körmösöket adott, mert soha nem tanultam meg a leckít. No szóval 4 osztályról a papír, ha nem égett el.- mondja Bözse komolyan elgondolkodva.
- angol nyelvről papír? (A rossz törjön ki, hát mit képzelsz te rólam, hát hisz' magyarul is alig tudok, nemhogy angolul, no jó, de hát önbizalmam határtalan, majd csak lesz valahogy)- gondolta Bözse.
- Ja és majdnem elfelejtettem, a számítógéphez is kellene valamit konyítani, legalább felhasználói szinten - olvassa Barna bá' a jegyzeteiből.
- Na lássa, az menni fog, mert a kis unokámnak aki Debrecenben lakik, annak van, csak én először azt hittem, hogy az televízió, és mondtam is a gyerekiknek, hogy elromlott, mert nincs hangja. De aztán az unokám elmesélte, hogy annak akkor van hangja, amikor ő akarja.
Na, az menni fog. Abban biztos vagyok.- mondta határozottan Bözse néni.
- No akkor meg is volnánk, holnapra kérem ezeket az okmányokat és az önéletrajzról sem elfeledkezni!- mondta ellentmondást nem tűrő hangon Barnabá.
( A fene essen beléd, mán' megint azzal a hülye rajzoddal gyüssz')
Elköszönt Bözse nénitől, alig várta, hogy Bözse kívül legyen az iroda ajtaján.
Gondolkodik Barnabá'.
Ez az asszony holnap visszajön - vagy nem! -, nekem addigra tisztában kell lenni itt a fogalmakkal. Felhívja telefonon a polgármestert.
- Jó napot kívánok polgármester úr.
Volt egy jelentkező, szerintem a követelményeknek meg fog felelni, szimpatikus (no nem annyira, de mindegy)volt, értelmes, lehet, hogy az angol nyelvtudással problémák lesznek, no de majd beiskolázzuk, gondolom.-mondja Barnabá' a telefonban.
- Ja, bocsánat, polgármester úr, árulja mán' el nekem, hogy mi a csuda az az önéletrajz és hogyan néz az ki?- kérdezi Barnabá' a település első emberétől.


Hozzászólások
mullerildiko - September 15 2011 07:19:22
tudod Ica azt hiszem nem hiába sepregettem, a lelkekbe se, te gazdag vagy, és köszönömsmileysmiley
gyongyszem555 - September 15 2011 08:05:31
Ildikó kedvesem, nem vagyunk egy "hullámhosszon" azt hiszem, de köszönöm, hogy "meglátogattál".
Szeretettel: Évi.smileysmiley
gyongyszem555 - September 15 2011 08:13:29
Kedves Sanyi!
Én is így gondolom - no persze azért ez egy szélsőséges eset -,
de valószínűsítem, hogy vannak még ilyen elmaradott települései országunknak, sőt vannak ilyen elmaradott emberek, de mindenkit nem lehet kiragadni abból a környezetből, főleg ha nem is akarja.
Én egyébként nagyon utálom azt, hogy manapság gépelve is - sőt, csak úgy- lehet beküldeni az önéletrajzot egy állásinterjú előtt. Mert véleményem szerint a kézzel írott önéletrajz nagyon sokat elárul az egyén jelleméről, iskolai végzettségéről, és összességében az emberről. És tényleg a mai időkben idegennyelvtudás nélkül nem él meg senki. Szinte már mindenhol követelmény, minden munkakörben.
Köszönöm, hogy figyelmeddel és véleményeddel megtiszteltél.
Szeretettel: Évi.smileysmiley
novak0411 - September 15 2011 09:09:09
Én elég sok emberkével, álláskeresővel (szezonális munakvégzés miatt) találkozom. az az első hogy az általuk hozott önéletrajzot dobom félre csak bele pillantok a "fogalmazás miatt".Az emberi arc s a beszéd sok mindent elárul.Van egy bizonyos fajta "drukk" mindenkiben de ez kizárható.Szóval nem egy könnyű este. Valamikor én is mellé nyúlok.Az a legrosszabb amikor valaki (sajnos) "erőt merítve a sarkon" érkezik be úgy hogy évek óta nincs munkája.Szóval én sem a papírt nézem s a kort hanem a "munkához való kedvet".
Attól függetlenül amit leírtam sajnos minden szavad igaz!smiley
mullerildiko - September 15 2011 09:26:35
bocsi Varika már összekeverlek benneteket, és ne haragudjatok ezért, és szeretlek benneteket: Ildismiley nem tudom én úgy dolgoznék, és úgy szeretnék adni, de nem hagyják de a szívem a tiétek is és mindenkié
gyongyszem555 - September 15 2011 09:40:07
Kedves Laci!
Köszönöm, hogy figyelmeddel és véleményeddel itt jártál.
Én nagyon sokat olvastam a grafológiáról, és innen tudom, hogy az ehhez értő ember nagyon sok mindent ki tud olvasni a kézzel írott önéletrajzokról a jellemre vonatkozóan. Nyilván a szezonális munkavégzés az más, én irodai munkára asszociáltam a kézzel írott önéletrajz vonatkozásában. Igen a "munkához való kedvet" pedig nem biztos, hogy jól lehet megítélni, ha "erőt merítve a sarkon" érkezik az "interjúalany".
Köszönöm, hogy itt jártál.
Szeretettel: Évi.smiley
gyongyszem555 - September 15 2011 09:41:39
Kedves Ildikó!
Semmi baj, most már értelek!
Szeretettel: Évi.smiley
mullerildiko - September 15 2011 09:43:49
és úgy szerettem volna tanulni, minnél tőbbet, hogy szolgáljam a hazámat, ez embereket, de ezt is félek hogy,elveszítem, de azért reménykedem
Torma Zsuzsanna - September 15 2011 12:00:30
Kedves Évike!

Nagyon mulatságos ez a történet, és egyben tanulságos is!
Hát hogy a fenébe vehették fel a portást, ha azt sem tudja, mi az az önéletrajz. Így nem csodálom, hogy a négy elemit végzett Bözsét alkalmasnak találta a takarítói állásra!
Volt nekem is egy háromhónapos munkahelyem (elmaradt munkákat kellett elvégeznem), és az első alkalommal 23 jelentkezőből nem engem vettek fel, hanem egy fiatal leányt. Majd amikor az egy hét után elment táppénzre, szóltak nekem telefonon, hogy mégis csak engem választanának, mert tetszett nekik a kézírásom. Nem mindig a fiatal emberek felelnek meg jobban a különböző munkák elvégzésére!
Szerencsére két munkahelyem is volt, ahol hosszú ideig számítottak rám, és én is nagyon megbecsültem minkettőt (MNB és PTE ETK). A többi majdnemhogy feledhető volt, de örülök, hogy nagyon sok kis- és nagyembert megismertem a több mint 40 év alatt.

Jót mulattam Bözse nénin!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - September 15 2011 12:05:49
Mondhattam volna nekik, hogy nem vállalom el, hiszen ez majdnem úgy nézett ki, hogy "ha nincs ló, jó lesz a szamár is"!
Kellett a pénz, így elfogadtam a felajánlott állást.

smileysmiley
esprit - September 15 2011 12:34:23
Kedves Évi!
Briliáns írás és ötlet ez is. Eszembe juttatja a budapesti utcaseprő felvételt, ami - a hírek szerint- irigyelt foglakozás lett, többszörös túljelentkezéssel.
Remek humorral írtad meg, ezt a tipikus történetet,ami szomorú is,mert előfordul mindennapjainkban.
Köszönöm, hogy olvashattam.
Szeretettel:
esprit
gyongyszem555 - September 15 2011 12:43:20
Kedes Zsuzsika!
Köszönöm szépen, hogy figyelmeddel és véleményeddel megtiszteltél.
A 9O'-es években, amikor folyamatosan megtörtént a privatizáció, sorra alakultak KFT-k, egy ismerősöm sorolta, hogy meghirdetettek egy állást egy kereskedelmi KFT-hez számlázó-könyvelő-pénztárosi munkakör ellátására. Közgazdasági érettségi volt a feltétel, mint iskolai végzettség. Arra az egy állásra volt kb. 3o jelentkező. Volt közöttük olyan is, akinek sima érettségije volt, nem szakirányú. Vitték a kézzel írott - mert akkor még úgy kellett -önéletrajzukat az interjúra. M indenkivel szépen, udvariasan elbeszélgettek, kérték a bérigényt, hogy mennyi az az összeg bruttóban kifejezve, amennyiért elvállalná a munkát.
Amikor vége volt az összes jelentkező meghallgatásának, felvettek egy fiatal lányt, sima érettségivel - hiába ott volt az idősebb, gyakorlottabb, közgazdaságit végzett szakmailag is jobb munkaerő - csupán csak azért, mert Ő jelölte meg a legkevesebb összeget munkabérként, amennyiért elvállalta az állást. Nem számított, hogy nincs gyakorlata, szakmailag is tök hülye mondjuk a könyveléshez, de ő kérte a legkevesebb pénzt, " majd a többiek betanítják alapon, ingyen és bérmentve"- munkabér gyanánt, ő lett a "befutó", övé lett az állás. És a többiek tényleg betanították - nem volt más választásuk, mert különben repültek -.
Ezt csak azért osztottam meg Veled, mert kérdezed, hogy a portás bácsi hogyan kerülhetett abba a munkakörbe, amiben volt.
Lehet, hogy ő kérte a legkevesebb munkabért!smileysmiley

Köszönöm, hogy olvastál: Szeretettel: Évi.smileysmiley
gyongyszem555 - September 15 2011 12:59:04
Kedves esperit!
Köszönöm, hogy megtisztelsz figyelmeddel és véleményeddel.
Örülök, hogy felkeltette érdeklődésedet, sajnos ez lehetne egy társadalomrajz is akár!
Amikor nálunk napjainkban már gigászi méreteket ölt a munkanélküliség, - minden korosztályra kiterjedően iskolai végzettségtől függetlenül -, a prózámban szereplő Bözse néni örülhetett, hogy ha megkapta az állást 4 elemivel.
Köszönöm, hogy itt jártál!
Szeretettel: Évi.smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 11. Saturday,
Ferenc napja van.
Holnap Pongrác napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes