|
Vendég: 65
Nincs Online tag
Regisztráltak: 2,211
|
|
Lehet, talán jobb is ha nem látunk a pult másik oldalára?
Diák munka alatt történtek élethűen, valóságosan.
M
Hallom a hírekben a négytojásos tésztában, csak egy tojás van. Ezt a csehektől vette az egyik nagy multi.Valószínű visszaküldik, ugyan senkinek nem árthat, de megint mást akartak eladni a gyanútlan vásárlóknak.
Eszembe jutottak az ötvenes évek, amikor nyaranta elmentem dolgozni, mint diák, hogy a következő iskolai évre megkeressem a táska és könyv árát.
Akkor ugyan még nem voltak "multik", de nagyobb élelmiszer áruházunk egyikében vállaltam munkát. Néven is nevezem, mert már meg- szűnt a "Hangya" utódja volt Csemege néven.
Csak igazolást kellett vinni, hogy nincs betegségem és felvettek az üzletbe segíteni, mindig ott ahol éppen szükség volt, de legfőképp az alantasabb munkák elvégzésére. Még nem létezett az önkiszolgáló rendszer, a pultnál volt a kiszolgálás és pénztári blokkot is vissza kellett vinni annak ellenében adták ki az árut.
Nem is ez a lényeg, hanem a főnök a vezető elvtárs odajön hozzám.
- Kislány menjen az öltözőbe és alaposan mossa meg a lábát!
Én majdnem sírva fakadva mondtam: én tiszta rendes lány vagyok!
- Na nem azért, csak jöjjön utána a raktárba. Ott van egy hordó spricceljen bele három üveg szódavizet és tapossa bele a beszáradt juhtúróba, mert fel kell "frissíteni".
- Meddig kell taposnom?
- Majd jön a csemege pultos és megnézi!
Jött is egy szép fehér porcelán ovális tállal, szépen felpúpozta a túrót, kanállal mintákat is nyomkodott bele és felvágott paradicsom-szelettel, petrezselyemzölddel kidíszítette.
Azóta is gyanakodva nézem e tálról kimért juhtúrót.
Miket láttam még?
Olyan számomra és gondolom mások számára is felháborító gyomor-forgató dolgokat, amit először gondoltam nem is írok le. De mégis!
A virsli " vasalása" volt a legérdekesebb. Egy hevített rezsó lapján kellett sodorva gurítgatni a fonnyadt műbeles virslit, a hő hatására az szépen kiegyenesedett. A párizsi, szépen úszott a sós ecetes lében duzzadva, némi kis szaga is volt már.A gesztenyepüré is cukros víz által szaporodott duplájára.
Mégis a legizgalmasabb a bor "hamisítás" rafinált módszere tetszett.
Üvegvisszaváltás is volt a boltban, onnan kellett visszahozni a drágább üres boros-üvegeket és egy vízzel töltött nagy kukában arról szépen, hogy meg ne sérüljön, a címkéket leáztatni, megszárítani egy nagy asztalon.Majd a magasan a raktárban tárolt rekeszekből kivéve az olcsóbb és teli boros-üvegeket ugyancsak alá vetettük az áztatásnak. Aztán az olcsóbb borra ragasztottuk a drágább bor címkéjét.
Józsi bácsi odament az egyik eladóhoz, s mondja:
_ Aranyoskám, tudja nekem a "Mézes-fehér" a kedvencem, de mostanában olyan savanyú, mint a "Kocsis-Irma"!
A következő nyáron a 10-km-re lévő TSZ-be mentem répát szedni-, - gondoltam a földben még nem tudnak csalni, hamisítani.
Vagy azóta már ezt is tudják, hogyan kell? |
|
|
- március 22 2012 14:52:18
Egy serdülő lány munkatasztalatait tetted közkinccsé.
Hasonló élményéről számolt be frissen érttségizett barátnöm az 1960-as évek elején. Egyéb elhelelyezkedési lehetőség híján ő is egy nagy csemegében dolgozoott.
Sajnos ezt a szakmai fogást a régiek a kezdőknek átadják.
Nem hiszem, hogy azóta megváltozott a gyakorlat.
Szeretettel olvstalak.
Üdv. Yankó |
- március 22 2012 17:04:40
Kedves Dallamama!
Irásod leleplező és a szomorú valóságot tükrözi vissza a múltból, az átkosból! Manapság ezeket a stikliket elvégzi a gyártó, minden féle szinesítő, izesítő, és tartósító szer hozzáadásával! Irásod végéről csak azt hiányoltam, hogy nem volt odaírva: Az RTL hallgatóit tudósította Dellamama!
Szeretettel Andy ) |
- március 23 2012 19:29:21
Kedves Maria!
Körforgás az élet. Nincs új a nap alatt!? Régi-régi emlékek.
Szeretettel olvastalak: Szomorúfűz |
- március 25 2012 19:17:52
Kedves Maria!
Elég szomorú, hogy régen is, meg gondolom mostanában is megtörténhettek és megtörténhetnek hasonló dolgok.
Éppen aktuális az írásod, hiszen nemrég foglalkoztak azzal, hogy egy-egy hipermarketben "állítólag" mossák a húst, hogy frissnek látsszék. Hallottam én már régen is olyanról, hogy a húst ecetes vízben áztatva el lehet venni a szagát.
De most még eszembe juttattad az "Indul a bakterház" c. filmből az öregasszonyt, aki a túrót a földről szedi fel, és közben azt mondja: "jó lesz ez a pestieknek!"
Az biztos, hogy amit mi a saját kezünkkel állítunk elő, legyen az zöldségféle, vagy otthon készített ebéd, abban bízhatunk a leginkább!
Szeretettel olvastalak!
Zsuzsa
|
|
|
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
|
|
|
Ma 2024. november 23. szombat, Kelemen napja van. Holnap Emma napja lesz. |
|
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni
|
|