Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 11 2024 10:23:42
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 6
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
GYEREKSZÁJ...


Történetem fikció, de elképzelhető a valóságban is.

Beáta 45 éves, egyedül maradt 5 éves unokájával, illetve ő lett a kislány gyámja, miután a gyermek szülei az elmúlt esztendőben autóbaleset következtében életüket vesztették. Egy éve neveli tovább egyedül egyetlen unokáját szeretetben, békességben.
Korán elindultak a temetőbe Krisztikével, hogy ebédidőre még haza érjenek, mert ebéd után még Kriszti aludni szokott, így van ez az óvodában is. Meglátogatták Kriszti szüleinek a sírját, virágot tettek, a nagymama megpróbálta elrejteni könnyeit, de nem sikerült.
- Miért sírsz nagymama? Látod, én sem sírok, pedig én sokkal kisebb vagyok Nálad, fáj valamid? - kérdezte a nagymamától az ötéves unokája.
- Nem sírok kincsem, csak huzatot kapott a szemem, vagy belerepült egy bogár (no ezt kár volt mondania mert ez hülyeség, ebben az időben már nem röpködnek a bogarak, de már kimondta, hátha nem kérdez rá Krisztike, hogy az meg hogyan létezik) de már meg is töröltem. Látod, már nincs egy könnycsepp sem az arcomon.
- Tudom miért sírsz, hiszen mondtad, hogy kijövünk a temetőbe, meglátogatjuk anyukámat és apukámat, de ők nem itt vannak, hanem a mennyben, onnan figyelnek bennünket, ezt Te mondtad egyik este elalvás előtt, amikor rákérdeztem. Emlékszel? Szóval ezért sírsz, mert azt hitted, hogy itt lesznek ők is a temetőben, ugye és itt találkozhatunk velük. De látod, hogy nincsenek itt, ezért nem kell sírni, kihoztuk a virágokat nekik és én úgy gondolom, hogy majd este, amikor senki nem látja őket, ideosonnak és elviszik magukkal a virágainkat oda fel a mennybe! - mondta Krisztike mosolyogva és felnézett a távolodó felhők közé és intett egyet mosolyogva a kis kezével.
Beáta figyelte unokáját, valóban, ő mondta a gyermeknek, hogy szülei a mennybe távoztak és ha egy távolodó felhőt lát, integessen a szüleinek, mert fentről figyelik. Az gyerek az mindent megjegyez, kérdez, értelmi képességeinek megfelelően. Gyorsan elrendezték a virágokat és igyekeztek haza felé.
Amikor beértek a jó meleg lakásba, Beáta így szólt az unokájához.
- Kicsi kincsem, gyere velem a konyhába, hozd a rajzfüzetedet, addig rajzold le nekem azokat a virágokat, melyeket kivittünk a temetőbe, szépen színezd ki, közben tudunk beszélgetni is, amíg én megmelegítem a mikróban a tegnap elkészített ebédünket.
Krisztike szófogadó kislány volt, már pillanatok alatt megjelent a füzetével és sok-sok színes ceruzával. Cserfes kislány volt, szeretett sokat beszélgetni, a nagymamával különösen, mert a nagymama mindig ráért, együtt éltek kettesben, szüleire nem igazán emlékezett, hiszen még csak négyéves volt amikor meghaltak. Annyit tudott róluk, amennyit a nagymama elmondott.
Rajzolja apró kezecskéjével a virágokat, közben így szól.
- Nagymama, azt mondtad, hogy azért megyünk a temetőbe, mert ez a nap a Halottak Napja és azért visszük a virágot. Ezt értem. Értem, mert tudod, az oviban is megemlékeztünk, illetve megtartottuk a Virágok Napját, a Föld Napját, az Állatok Napját, de most azt mondd meg nekem, hogy miért nincs olyan nap, hogy az ÉLŐK NAPJA.- mondta elgondolkodva a kislány nem kis fejtörést okozva a nagyinak. Hogyan is magyarázza el ezt egy ötévesnek, hogy meg is értse, mert amíg nem érti kérdezni fog. Közben rajzolt tovább, Beáta megpróbálta elodázni a választ, gondolta, hátha elfelejti a gyermek, de a gyerek nem felejtett. Ismételten rászólt a nagyira.
- Nagyikám, nem válaszolsz? Miért nincs olyan nap, hogy az Élők Napja? - és letette a színes ceruzákat a kezéből, gyönyörű szép tekintetét a nagyira sugározta és várt, türelmesen várt a válaszra.
Beáta belekezdett, nem tudta, hogy sikerül-e majd megnyugtató választ adnia.
- Édes kincsem. Az élőké minden nap, ezért nem kell külön kiemelni egyetlen napot, hogy megünnepeljük. Az élőké minden nap a velejáró összes jóval vagy rosszal ami történik velünk. Miért kellene ezt külön ünnepelnünk? Hiszen örülünk, hogy élünk, van aki gondoskodik az élőkről, például rólad én gondoskodom. Én viszlek oviba, én nevellek, én játszom veled, én vigyázok rád, ezek a mindennapjaink. Örülni kell minden egyes percnek minden élő embernek, hálát kell adnunk, hogy szeretetben élhetünk.
Mert mi ketten biztos, hogy nagy szeretetben élünk egymással. Érted, kincsem?- mondta Beáta unokájának és roppant kíváncsi volt a gyerek válaszára, mert nem volt benne biztos, hogy kielégítő volt.
- Értem, persze, hogy értem, hiszen ha az élőknek is lenne napjuk, akkor minden nap csak virágot vehetnénk és annyi pénzünk pedig nincs, ugye? - válaszolta Krisztike, de már nem is foglalkozott tovább a témával, folytatta a virágok színezését.
Közben megmelegedett az ebéd, Krisztike terített, ez az ő feladata volt amikor nem volt az oviban, de előtte megmutatta a nagyinak a színes virágokat. Négy szál virágot rajzolt és elmagyarázta a nagyinak, hogy melyiket kinek rajzolta.
- Tudod, ez a vörös rózsa az anyukámé, mert azt mondtad, hogy az volt a kedvenc virága. A liliom az apukámé, mert van az oviban egy fiú, úgy hívják, hogy Bence és ő mindig ilyen lila liliomot szokott nekem rajzolni, ezért gondoltam, hogy a fiúk a liliomot szeretik. Ez a margaréta a Tiéd, mert mondtad, hogy az a kedvenced. Ez a kis tulipán pedig az enyém, mert nekem az tetszik. Ugye szép? Befogom vinni az oviba és megmutatom Klári néninek az óvónénimnek és Bencének. De haza hozom, mert ha újra látok egy távolodó felhőt, gyorsan kiszaladok az erkélyre és megmutatom anyáéknak is, biztos, hogy ők is kíváncsiak rá. Ugye nagyi? - nézett rá kérdően Krisztike.
- Igen, kincsem, nagyon szépet rajzoltál, biztos, hogy örülni fog neki mindenki, de gyere most már ebédeljünk, mert tutira megéheztem. Te is ugye?
- Én tudod, hogy milyen éhes vagyok? Mint a farkas, de azért nem vagyok olyan gonosz mint a Piroska farkasa, mert az csak egy mese.- mondta Kriszti komoly arckifejezéssel.
Ebéd után alvás következett, egy röpke kis mesét mondott el csak úgy a képzelete szárnyán utazva Bea és magával repítette szeretett unokáját is. Egy elalvás előtti puszi, betakargatta kicsi unokáját Bea, amikor már félig csukott szemmel megszólalt Krisztike.
- Nagyikám, ígérd meg nekem, ha meghalok, hozol nekem tulipánt, mert tudod, nekem az a kedvenc virágom. Ugye megígéred?- és ebben a pillanatban le is csukódott a szempillája.

Beácska szeméből ömleni kezdett a keserűség könnye, most nyugodtan sírhatott, elsirathatta szeretett lányát és vejét, melyet a temetőben nem tehetett a gyerek előtt. Halkan zokogva, bánattal telt szívvel elővette a családi fényképalbumot, végig lapozta, "elbeszélgetett" szeretteivel és mikorra a végére ért, már fel is száradtak a könnyei.
Még egy utolsó könnycsepp hullott a lánya és veje fényképére és közben halkan csendben azt suttogta:
- Nyugodjatok békében kedves gyermekeim, ne aggódjatok Krisztike miatt, lesz még erőm felnevelni, tőlem megkapja azt a szeretetet is, melyet tőletek kapna.
Hozzászólások
Dellamama - November 01 2012 16:18:37
Évikém!
Meghatottan olvastam ezt a szomorú történetet. A kisgyerekek nem tudják elfogadni, illetve megérteni a halált.
Az ő kis képzeletviláguk egészen más, mint a felnőtteké. A nagymamának lesz ereje felnevelni kis unokáját a szeretet erőt ad.
Gratulálok, nagyon szépen írtad.
Szeretettel ölellek: Marika! smileysmileysmiley
gyongyszem555 - November 01 2012 16:33:49
Marikám nagyon szépen köszönöm, hogy olvastad e kis szösszenetemet is, mindig nagyon várlak, de látom - érzem a hozzászólásaidon -, hogy kevés az időd, megértelek, éppen ezért kifejezetten örülök, hogy drága idődből mindig jut számomra is egy kevés, nem feledkezel el rólam.
Nagyon szépen köszönöm értékes szavaidat.
Szeretettel ölellek: Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - November 04 2012 13:12:32
Kedves Évike!

Igen megható történetet írtál a Halottak Napjára való megemlékezés alkalmából! Nagyon tetszett!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmiley
gyongyszem555 - November 04 2012 16:34:37
Köszönöm szépen kedves Zsuzsika, hogy ez a prózámat is olvastad, véleményezted.
Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 11. Saturday,
Ferenc napja van.
Holnap Pongrác napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes