Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 13:27:56
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
PÁLYA AZ LESZ, BARÁTOM!
MM

No, mi a pálya haver? c. szösszenetem II. része

Tamás elhatározta, ha törik, ha szakad bebizonyítja barátjának Gábornak, hogy igen is lehet tisztességes úton is sok pénzt keresni, hiszen nem csak a bűnözőké a világ. Rátalált egy újságcikkre, amely munkalehetőséget kínált egy hat hónapos hajóút a Földközi-tengeren, hajóra felszolgálót kerestek. Mivel Tamás Vendéglátóiparit végzett, pincér volt a szakmája, jelentkezett és felvételt nyert. Boldog volt, hiszen tudta, hogy ezen a féléves úton a "hajószolgálaton" megkeresheti az áhított zsozsót, mellyel segíteni tudja barátja művészetének kibontakozását mellyel később meghódíthatja a világot. Nem esett nehezére a meló, hiszen szerette a szakmáját, a távollét sem okozott neki gondot, hiszen még nem volt családja, a szüleitől már régen "elszakadt", önálló életet élt egyedül egy kispesti albérletben, barátnője még nem volt, illetve igazi szerelme még nem volt aki várta volna haza.
De a barátja Gábor már nagyon várta, aki ugyan zenélgetett továbbra is itt-ott, de titokban azért vágyott a sikereket hozó "deszkára", melyet Tamás pénzéből - hiszen megígérte Tamás - szeretett volna megvalósítani.
Még azért próbálkozott néhány helyen, bevetette nyájas, hízelkedő, mondhatnám úgy is, hogy nyalakodó modorát, - mert a fagyit szereti minden mennyiségben és minőségben - no de, hogy tovább jusson kevés volt a fagyi imádata, kellett volna a zsozsó, a lé, amellyel igazából feljuthat a csúcsra.
Tamáskám, hol a francba vagy már ilyen sokáig - így gondolkodott magában -, mert Tamástól havonta kapott egy képeslapot különböző kikötőkből feladva, de semmi különösebb információ nem volt, csak annyi, hogy "Jól vagyok barátom, gyűjtöm Neked a "LÉT".
Gábor elmuzsikálgatott, elénekelgetett, nem vitte túlzásba a zene mellett a munkát sem, mert azért dolgozni nem szeretett annyira mint zenélni.Várta a csodát, de közben egy kis lelkiismeret-furdalást érzett - no nem nagyot! -barátja miatt, hiszen nem tudta pontosan, hogy hol, milyen munkát végez a barátja, az is megfordult a fejében, hogy bűncselekmény-sorozatok árán szedi össze a lóvét. De ezeket a gondolatokat mindig elhessegette magától, mert ismerte annyira, hogy Tamás nem lenne képes ilyen cselekedetekre semmi pénzért. No magában már nem volt ennyire biztos, tudta, hogy ő gyengébb jellem mint a barátja, őt be lehetne vinni a "málnásba", ha útjába akadna egy MEDVE. De jó nagy medve, jó nagy mancsokkal, jó nagy bundával mely alatt elfér a valuta. No de szerencséjére bárhol is muzsikált, ilyen nagy állattal nem találkozott, hiszen a NAGY MEDVÉK is inkább az illusztrisabb szórakozóhelyeket szeretik, ott vadászva.

Azt a szombati napot - amikor barátja haza érkezett - soha nem fogja elfelejteni. Annyira örültek egymásnak, hogy együtt töltötték azt az estét egy szuper elsőrangú étteremben, melyet eddig a pillanatig ők soha nem tudtak megfizetni. De most igen, Tamás betartotta ígéretét, hozta a zsozsót, átmulatták ezt az éjszakát.
Másnap dél körül ébredeztek, Tamás élménybeszámolót tartott a féléves távollétéről, elmondta Gábornak, hogy tisztességes munkával kereste a pénzt. Tamás a pénznek egy részét magánál tartotta - az összeg lényegtelen, mert nem tartozik a mondanivalómhoz - mely nem volt kevés, a különbözetet Gábornak ajánlotta fel.
- Nos, kedves Barátom, itt az a bizonyos összeg, mellyel a zsebedben elindulhatsz megkötni a szerződést a televízióval egy órás műsoridőt biztos, hogy meg tudsz venni magadnak, az első szál deszkára felléphetsz, mely aztán meghozza Neked az áhított sikert, népszerűséget - mert jó zenész vagy, azt meg kell hagyni - és átléphetsz ezek után minden "deszkán". - mondta Tamás végtelen nagy örömmel a szívében, hogy segíteni tudott barátján.
- No de kedves Tamás Barátom, ez rengeteg pénz, mikor tudom én ezt Neked visszaadni? Mert visszafogom az tuti, ha egyszer végre annyit fogok keresni. Nagyon szépen köszönöm Neked, Te egy igazi barát vagy! - hálálkodott Gábor és el is indult megkötni a szerződést.

Tamás úgy döntött, hogy ezt a napot kiveszi szabadság gyanánt, majd holnap jelentkezik a munkahelyén a budai kis étteremben ahol felszolgáló volt. Nem kellene neki már ott dolgoznia, akár egy magánvállalkozásba is kezdhetne, de nem akar, egyelőre nem, neki nagyon jól megfelel az alkalmazotti státusz, jól érzi magát, a borravaló neki elég a kikapcsolódásra, szórakozásra. Majd, majd később talán amikor a barátjához dől a lé, majd akkor, először most az a lényeg, hogy Gábor megtalálja számításait és tutira kibontakoztathassa tudását. Ezen gondolkodva kissé elszunyókált, kint már világítottak az utcai fények, a közvilágítás, amikor meghallotta a zárban a kulcs nyikorgását. Gábor érkezett haza kitörő örömmel és újságolta a jó hírt.
- Barátom, tuti minden, "le van zsírozva" mindenki, enyém a pálya, no még egyelőre csak egy kicsike pálya, de ez a kezdet. Ígérem Neked, hogy a többszörösét fogom neked visszafizetni annak az összegnek, amit most tőled kaptam. - ujjongott örömében Gábor.
- Nem, nem kedves Gábor barátom, csak azt az összeget kérem vissza - majd csak akkor amikor tutira tiéd a pálya - melyet most adtam Neked.

Folyt.köv...
Hozzászólások
Dellamama - November 23 2012 16:54:58
A novelládban leginkább az őszinte barátság ami megfogott. Szinte hihetetlen a mai világban ez a feltétel nélküli szeretet és anyagi segítség.
Pénz nélkül nem lehet boldogulni a művész világban sem, bár láttam és tudok az ellenkezőjéről is.
Egy pillanatig felmerült bennem, hogy a két fiú együtt is elmehetett volna a hajóra. hiszen zenészeket ott is alkalmaznak.
Drága Évikém!
Mindenesetre eddig érdekes a történet és várom a folytatást.
Ezek a fiuk nem szeretik a lányokat?
No, majd kiderül.
Szeretettel olvastam, ölellek: Marika smileysmileysmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - November 23 2012 17:09:27
Kedves Évike!

Felcsigáztad a kíváncsiságomat történeted folytatásával. Felmerült bennem a kérdés: Vajon, miért nem a zenész ment ki külföldre dolgozni, mert bizony a jó zenészek sokszor megtalálják ilyen helyen is a számításukat. Pénz is kereshetnek, s közben zenélhetnek is a hajón utazó közönségnek. Miért a barátja vállalkozott erre, otthagyva itthoni munkahelyét?
Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ezek után Gábor, a zenészbarát, amikor az Isten majd esetlegesen megsegíti és a zenéléssel sokat keres, eszébe jut-e barátja, aki őérte dolgozott külföldön fél évig!!!!?

No, de most látom, hogy Maria is hasonlóképpen vélekedik. Nem olvastam eddig bele a hozzászólásába!

Azt hiszem, van egy közös ismerősünk, aki többet tudna erről mesélni, vagy inkább véleményt mondani, de nem tudom, olvassa-e ezt a történetet. Majd meglátjuk!!!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmileysmiley
gyongyszem555 - November 23 2012 17:42:04
Marikám drága!
Ez a kérdés bennem is felvetődött, "ezek a fiúk nem szeretik a lányokat?" tudtam, éreztem írás közben, hogy rá fogsz kérdezni! Először abban az irányban "gondolkodtam", de ahhoz jobban kellene ismernek azt a világot, hogy korrekt legyek. Nos, elmehettek volna együtt is a hajóra dolgozni, de mivel Gábor gyengébb jellem, ő inkább megvárja amíg kikaparják neki a gesztenyét, de ettől függetlenül még jó fiú. A barátság is olyan, mint általában a kapcsolatok, melyben az egyik fél jobban ég, jobban szeret, mármint általában. Itt azért a barátok között van egy kis különbség, Tamás az odaadóbb, ő az aki jobban szeret.

Köszönöm, hogy olvastál és megosztottad gondolataidat a témával kapcsolatosan.
Szeretettel ölellek: Évi.smileysmileysmiley
gyongyszem555 - November 23 2012 17:50:40
Zsuzsika drága!

Hihetetlen vagy! Ismételten rátapintottál egy nagyon fontos momentumra, hogy "eszébe jut-e majd a barátja, aki őérte dolgozott fél évig külföldön?"
Talán azért nem ő ment ki, mert kényelmes, talán más jellem mint Tamás, de ettől nem feltétlenül kell, hogy rosszabb ember legyen.

Igen, tudom, hogy kire gondolsz - mármint a közös ismerősünket illetően - de ő nem igazán szokott véleményezni, tapasztalatot cserélni a prózák terén - hátha most az egyszer kivételt tesz!
Én örülnék neki, de természetesen az ő döntése, mint ahogy mindenkinek a hozzászólás is.

Köszönöm szépen, hogy olvastál, véleményeztél és megosztottad gondolataidat.

Szeretettel: Évi.smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes