Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 10 2024 21:07:56
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
napló II.

Megint a naplóm egy kis kitépett lapja...

Nem konkrét dologról fogok írni, bár mint általában az ilyen kis irományokat - vagy naplóbejegyzéseket - megtörtént élethelyzet ihlette.

Nem tudom észrevételeim mindenkire helytállóak-e, de szerintem kortól és nemtől függetlenül, mindegyikünket, meg-megkísért a "mi lett volna ha..." érzés. Akár jó dologról akár rosszról van szó rengetegszer érezem azt, hogy az amit nagy betűs Életnek hívunk, és elméletileg egy nagyon szép, macskaköves kivilágított úttal van kikövezve, - melyet akár hívhatunk sorsnak is - hol itt, hol ott elágazáshoz ér. Van, hogy ez egy egyszerű elágazás, de lehet egy ösvény, sáros kis csapás, szakadék szélén végig kanyargó utacska, vagy egy halvány kis járás melyet alig látunk.
De akár milyen a mérete, a minősége ezeknek a választható utaknak, mindig van választásunk, hogy rátérünk-e, vagy haladunk tovább arra amerre amúgy is haladnánk. Úgy gondolom ebből áll az életünk: választások sokasága, melyek meghatározzák, hogy a végén, hol fogunk kilyukadni. Ugye ha letérünk egy kis ösvényre, az vezethet a semmibe, egy rosszabb útra, vagy akár egy jobbra is. (Csak amikor pozitív dolog történik, eszünkbe sem jut azon gondolkodni, hogy jutottunk oda, a "mi lett volna ha..." a negatív döntések sajátja).
Szóval lépten-nyomon belebotlunk ezekbe a lehetőségekbe, de a nagy részét észre sem vesszük. Olyan esetben, mikor például futunk a busz után, lekéssük, bele se gondolunk, hogy lehet azon utazott életünk "nagy szerelme" akit ekkor ismerhettünk volna meg. Ugye milyen kis láthatatlan elágazáshoz értünk? De nem foglalkozunk vele, hiszen három perc múlva jön a másik busz (most tizenöt perc mert havazik). Viszont olykor-olykor olyan nagy választás elé állít az élet, amit vagy észre veszünk vagy nem, de tudat alatt mindenképpen választunk előbb vagy utóbb. És ekkor az emberben felmerül a kérdés: jól döntöttem? Mi lett volna ha... Sok múlik ezeken a dolgokon; egy párkapcsolat, egy munkahely, egy utazás, egy barátság, életünk meghatározó részei. Pedig milyen apróságokon hajlamos elcsúszni az ember. Lehet hogy csak beszélgetni kellet volna a másikkal, egy pohár itallal kevesebbet inni, toleránsabbnak, türelmesebbnek lenni egy picit, vagy tíz perccel korábban indulni az állásinterjúra, jobban megnézni melyik járat megy a reptérre... nüansznyi dolgok ezek, és mégis a sorsunkat talán legjobban befolyásoló apróságok. Lép egyet valamerre az ember, és máris hajlamos arra gondolni "mi lett volna ha, a másik irányt választom". Én legalábbis így vagyok vele. Nem jó dolog rágódni a múlton, nem is teszem egészségtelen szinten, de annyira érdekes ezekbe belegondolni.
Egy film egyik jelenetében nagyon szépen - bár kicsit sarkítva - ábrázolták ezt: egy príma balerina elindul reggel a próbára. Lezuhanyzik, felöltözik, égve hagyja a villanyt, visszalép hogy lekapcsolja, elindul a szállodából, két szót beszélget a portással, majdnem lekési a taxit, kiszáll a taxiból, mikor fizetne, nem találja a pénztárcáját, aztán kis idő múlva meglesz, fizet, elindul, lelép a járdáról és elüti egy autó. A pályafutásának persze vége a szilánkosra tört lába miatt. A film ezek után végig megy a fenti dolgokon (melyek lássuk be apróságok), hogy, ha bármelyik másképp történt volna, a balerina előbb vagy később lép le a járdáról, nem üti el az autó és meg marad a karrierje.
A konklúzió: nincs konklúzió. Igazából hiszem, hogy mindegyik döntésünk okkal az ami. De azt is hiszem, hogy ha kicsit odafigyelünk, beszélgetünk egymással, nem késünk, próbáljuk tudatosan kezelni a kapcsolatainkat, türelmesebbek vagyunk és toleránsabbak, akkor a negatív irányba kanyarodó elágazások elkerülhetőek. És mennyivel jobb volna (én sokkal jobban érezném magam), ha az egyedüllét elmélkedéssel eltöltött perceiben nem derengene fel ez a mondat: mi lett volna ha...
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - January 23 2013 12:14:22
Kedves SL!

Szívesen olvastam írásodat eme témában. Ehhez még csak annyit fűznék hozzá, olvastam valahol, hogy ha lemaradunk valamiről, lehet, hogy azért, hogy jobb dolgok történhessenek velünk.
Nem szabad elkeseredni, ha valami éppen nem sikerül. Néha a kudarcok erősítenek meg bennünket. Egyébként ha hiszünk abban, hogy abban a bizonyos "nagykönyvben" minden meg van írva, akkor könnyebb elviselnünk a kudarcainkat, a hibás lépéseinket is, mert arra gondolunk, hogy ennek vagy annak így kellett történnie. Lehetnek mellékutak (mint kitérők) az életünkben, de a végén úgyis oda fogunk jutni, ami számunkra ki van jelölve.

Szeretettel olvastalak: Zsuzsa
smileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 10. Friday,
Ármin, Pálma napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes