Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMájus 13 2024 17:38:40
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 15
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Apám hagyatéka II.


Az első részből: „Nem maradt más utána számomra, mint egy fénykép, ami fekete képkeretbe rakva áll szobánkban, az egyik szekrénypolcon, néhány más fénykép társaságában. „

Apám hagyatéka – visszaemlékezés II.

Nem mondtam el a teljes igazságot, amikor ezeket a sorokat írtam.
Ugyanis nem csak azt a bizonyos fényképet hoztam el a régi szülőházból, a romhalmazból, a szeméthalmazból. Találtam még egy nagyon értékes dolgot. Ez egy picike könyvecske, amelynek lapjai hiányosak, megsárgultak és piszkosak. A lapok szélei gyűröttek, lapjainak sarkai „szamárfülesek”. Az akkor és ott talált fényképpel együtt ezt is elhoztam, és azóta is őrzöm.

Most újra elővettem szekrényem egyik sarkából és próbáltam a lapok begyűrt sarkait simára igazítani. Sajnos az eleje hiányzik, csak a 13 oldaltól van meg a szövege, majd folytatódik a 288. oldalig. Itt néhány lap hiányzik és a 291. oldaltól folytatódik tovább a 446. oldalig, majd ismét lapok hiányoznak belőle. A 451. oldaltól folytatódik a 464. oldalig, és aztán nincs folytatása.

Idézet a 13. oldalról: MÁTÉ EVANGYÉLIOMA 5.6.
(Máté evangéliuma az Újszövetség első könyve)
„Vigyázzatok, hogy alamizsnátokat ne osztogassátok az emberek előtt, hogy lássanak titeket; mert különben nem lesz jutalmatok a mennyi Atyátoknál.
Azért mikor alamizsnát osztogatsz, ne kürtöltess magad előtt, a hogy a képmutatók tesznek a zsinagógákban és az utczákon, hogy az emberektől dicséretet nyerjenek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat.
Te pedig a mikor alamizsnát osztogatsz, ne tudja a te bal kezed, mit cselekszik a te jobb kezed; Hogy a te alamizsnád titkon legyen, és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.
És mikor imádkozol, ne légy olyan, mint a képmutatók, a kik a gyülekezetekben és az utczák szegletein fennállva szeretnek imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat.
Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván.
És mikor imádkoztok, ne legyetek sok beszédűek, mint a pogányok, a kik azt gondolják, hogy az ő sok beszédükért hallgattatnak meg.
Ne legyetek hát ezekhez hasonlóak: mert jól tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőbb kérnétek tőle.
Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is. A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma. És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;
És ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen.”

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják.
Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, se a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, el nem lopják”

Szó esik még az ítéltetésről: „a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek”, szó esik a szálkáról: „Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre?”
Próbálok a szentírásban foglaltak szerint élni és gondolkodni, ahogy – gondolom - rajtam kívül sokan, mások is.

De nem szeretném folytatni az idézeteket, mert nagyon sok lenne! Folytatásként csak a főbb címeket sorolnám fel a 13. oldaltól, amellyel ez a kis könyvecske kezdődik:
„Máté evangyélioma” amely folytatódik a „Márk írása szerint való szent evangyéliom”-mal, „Lukács írása szerint való szent evangyéliom”-mal, „A János írása szerint való szent evangyéliom”-mal, „Az apostolok cselekedetei”-vel, azután „Pál apostolnak a rómaibeliekhez, a korinthusbeliekhez, a galátziabeliekhez, az efézusbeliekhez a fillippibeliekhez, a kolossébeliekhez, a thessalonikabeliekhez írott első és második levelé”-vel, Timótheushoz írt első és második levelé”-vel, Titushoz „A zsidókhoz írt levél”-lel és „Péter apostolnak közönséges első és második levelé”-vel, „János apostolnak közönséges első, második és harmadik levelé”-vel és „Judás apostolnak közönséges levelé”-vel. Befejezésként még van néhány lap a „János apostolnak mennyei jelenésekről való könyvé”-ből, amely véget ér a 464. oldalnál.

Gyermekkoromban csak imakönyvem volt, de emlékkönyvemmel együtt az is elkallódott. Ezért örülök, hogy ez a kis „könyvecske” még ha hiányosan is, de megmaradt nekem, amit én apám második hagyatékának tartok azóta is. Igyekszem sok más, érdekes olvasmányom mellett ennek a könyvnek a lapjait is forgatni. Úgy gondolom, nem lesz haszontalan.

Torma Zsuzsanna
2013. február 10.
Hozzászólások
farkas viola - február 10 2013 12:20:57
Kedves Zsuzsa!

Biztos, hogy nem lesz haszontalan, de másnak sem, akik töltekeznek a Bibliából is.
Mélyen elgondolkoztam a "hagyatékodon", én még ennyit sem kaptam, ami az enyém volt, azt sem adta ide az egyetlen ......m.
Most tudnám folytatni hosszan, de nem teszem, Te úgy is érted!
Emberek születnek egymás mellé, ég és föld különbséggel!

Te ismered a Még a színen vagyok c. könyvemben az Egek felé írást, amely a Tízparancsolatról szól. Itt alul írtam a Vetélkedő c. írásomban a történetét, ami olyan sztori volt, amit senki nem felejt el. Ha kedved van, olvasd el.

Drukkolok, hogy Sheldon tegye fel az írását, mert egészen fantasztikus a története.

Szeretettel gondolok Rád: Viola
Torma Zsuzsanna - február 10 2013 13:05:18
Köszönöm, kedves Violám, kedves hozzászólásodat!
Bizony, még anya és lánya közt is igen nagy különbség van néha!
Úgy is szoktam, mondani, hogy szerencsére az alma messze esett a fájától! Ezt meg Te is nagyon jól tudod, mert ez ugyanúgy illik anyára és fiúra!
Elolvasom az írásodat, amit itt említesz.
Én is drukkolok, hogy a Sheldon cicás történetét olvashassam, a facebookon nem találtam!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. május 13. hétfő,
Szervác, Imola napja van.
Holnap Bonifác napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

hzsike
09/05/2024 11:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 17:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 17:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 07:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 13:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 04:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 19:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 19:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 18:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 11:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 08:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 08:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 06:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 16:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 18:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes