Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 04:55:47
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 13
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Vadnárciszok mosolya


Krónika az Anna-ligetből...

Vadnárciszok mosolya

A Pegazus 11.-ik alkalommal tárta szét erős szárnyait a szurdokpüspöki Anna-liget fölött. Május van, és ilyenkor a Tavasz születésnapjait köszöntjük. Mert igenis a Tavasznak
születésnapjai vannak!
Az elmúlt hetekben a Vadnárciszok, mint megannyi fehér csillag, mosolyogtak a Nap-
sütötte domboldalon. Gyöngéden érintettem meg a szirmokat, és a fülükbe suttogtam féltett titkomat…
Két héttel ezelőtt, Kosborokat ringatott édes álomba a lenyugvó Nap sugara… szép álmokat! Riaszt az őz, és magukra hagyja a kosborokat.
Néhány napja fehér szoknyáját ringatja az Akácfa pillangós virága, nászra hívogatja a szerelemre éhes méheket. Ám ez a szerelem gyorsan mulandó!
Holnap, illatbugyrait tárja ki a Hársfa virága, amelyen a Rózsabogarak szorgoskodnak.
A Természet bábája puha, zöld bársonyát terítette szét a dombok hátán, és a rétek ölében. Egymást váltva nyílnak a lila, sárga, fehér „virág-költemények.”
Pacsirta száll a habos felhők felé, onnan hinti szét kedves dalát.
Az Anna-ligetben is a Költészet piros Pipacsokkal, és Búzavirágokkal hímzett tarisznyájából előkerül a Vers és a Muzsika. Három napig muzsikál az erdő az Anna-ligetben…
Sikerül elsőként érkeznem. A faház ajtaja tárva-nyitva várt. Csomagjaim tartalmát gondosan kipakolom… mint azt oly sokszor megtettem. Mindig ugyanazt az ágyat választom, mert szép álmokkal ajándékoz meg. Itthon érzem magam! Utazó ruhámat átcserélem melegebb ruházatra. Egy pulcsi, még egy pulcsi, és hallom az autó zúgását. Csapó Lajos érkezett, s a viszontlátás, örömöt jelent mindkettőnk számára. Rengeteg mondanivalónk van, be nem áll a szánk… közben kirámoljuk a jármű belsejét. Kenyerek, zsömlék, zöldségek, husikák, vidámító itókák. Vízforralóban táncot rop a víz, és hamarosan kortyolgatjuk a meleg kávét. Mosogató vájdling a helyére, a műanyag kannákba vizet hozok. Boldogan fosztjuk ki a konyhát a személyzet „segítségével.” Piros tálcákra poharak sorakoznak, tányérok tornyosodnak, mellettük kések, és kiskanalak lapulnak… jaj’ csak föl ne bukjak! Azt a világ másik oldalán is hallanák! Lajos ágyneműket és napraforgós terítőket cipel a „főhadiszállásunkra.” Tipp-toppon van minden, mire Kontra Marika is megérkezik kedves mosolyával. Van nagy öröm, még a faház is dudorászik. Jól ismer minket! Szereti a vidámságot, amely néhány napra a falai közé költözik. Verseket, novellákat és szép, szomorú és vidám nótákat hall. Nagy itt ám a jövés-menés! Helyükre vándorolnak az asztalok és a székek. A székekre meleg plédek kerülnek, mert hűvös az idő, és valamennyien fázósak vagyunk. Jöhetnek a Vendégek!
Hamarosan itt is vannak: „Vers és tea baráti társaság” Csécséről érkeznek. A lépcsőn egymás mellé telepednek, kezükben „kincseket” szorongatnak. A fehér papíroson, fekete betűk versekbe rendezve. Illyés Gyula szellemét, költészetét tárják elénk. Egy kedves hölgy fölolvassa a költő élet útját, és a kijelölt részeknél fölolvassák az oda illő verseket. Kontra Marikával elkészítjük a gyümölcsteákat… majd mi is elfoglaljuk a helyünket a hallgatóság között…
Hogy kikből tevődik össze a hallgatóság? Már sorolom is:- Nógrády Andor és kedves párja, Ildikó Jobbágyiból. (Ildikó is bice-bóca lett, egy baleset miatt.) Andor izgatottan mutatja be az előkészületben lévő „dalos” könyvét. A megjelenéshez támogatókat toboroz…
- Halász Imre Szigetszentmiklósról és Bata Évike Szigethalomról. Imre az esti órákban, érdekes előadást tart a költői képekről, metaforákról, metonímákról. Síri csendben hallgatjuk és figyelünk minden szavára.
További vendégek: Fekete József és drága neje Bencsik Julianna Gödöllőről. Bekukkant röpke időre Pásztóról a mindig vidám és mókázó Kiss Károly is. Azzal semmi újat nem árulok el, ha azt mondom, hogy az idő vas foga belénk harapott. Gyengébbek, és fáradtabbak lettünk egy esztendővel! Ám a lelkesedésünkkel semmi baj. Az eget kémleljük, ahol szürke esőfelhők nyargalnak. Susog a fenyő, beszélget a vén gesztenyefákkal. Amonnan a hárs is belebólogat a mondatokba. Féltő szeretettel emelkednek fölénk, és elkapnak egy-egy eső cseppet. A vendégekre és a közönségre rákerülnek a pulóverek, kabátok. Az előadást követően, a teázás közben dalra fakad a társaság. Ekkor Bata Évikével úgy döntünk, hogy zugevők leszünk. Otthoni sütésű cipó került az asztalra. Citromfű tea, mézzel ízesítve gőzölög az üvegpohárban. Szegény Évikének régen volt reggel és sokat utazott, hogy a barátai között lehessen.
Az este hamar bekopogtatott a faház ajtaján. Csapó Lajos, Marika és én őriztük a „művészlakot.” Évike és Imre a kőházban tért nyugovóra. A többiek otthon hajtották álomra fejüket, ám megígérték, hogy holnap ismét itt lesznek. A faház ablakai még éjfél előtt elsötétedtek, és mi is eltettük magunkat holnapra…
Csapó Lajosnak szigorú elvárása, hogy érkezési sorrendben „belépőt” kell „előadni!” nincs irgalom, nincs kegyelem!
Reggel madárdalos, napsütésre ébredtünk! A melegséggel cirógató Nap, mindenkinek jól esett. Ismét előttünk állt egy szép nap, tele meglepetésekkel. „Lusta ember kávéja” indítja a napunkat. Marikával külön programot szervezünk és „elszaladunk” a Múltunk Házát megtekinteni Szurdokpüspökiben. Végre én is láthatom a kastély makettjét…
A reggelit követően vidám mosollyal érkeznek az újabb vendégek. Irodalmi Pályázat Nyertesei valamennyien. Szöllősi Dávid Budapestről toppan be, mandolinnal oldalán. Noszvajról Juhászné Vanyó Erzsébet (és kedves párja kísérte el, Juhász Gyula.) Zsóka saját verset és mesét olvasott föl nagy örömünkre. Halásztelekről kopogtatott be Gyalus Imre és oldalbordája, Gyalusné Schváb Judit. A „belépőjük” saját vers volt. Szabó Lajos erdőmérnök urat is dalra fakasztottuk, mielőtt tiltakozhatott volna. Selmeci vendégköszöntőt énekelte Kontra Marikával. Pászti Szabó Zoli is megjelent hűtött sörökkel az oldalán. Zoli imád hosszú túrákat tenni. Legutóbb Szlovákiában járt, és az ott született verseit olvasta föl…tapssal jutalmaztuk!
Természetesen visszatért a Fekete házaspár, egy doboz Kakukkfűvel. Julika bemutatta a gödöllői IRKA új Antológiáját, és egy csodálatos munkáját olvasta föl. A versek és fölolvasások, beszélgetések között szólt a mandolin, és zengett Dávid nótás kedve. Remek hangulatot varázsolt, késő este engedtük haza, ám a hangját itt hagyta. (diktafonon) Kontra Marika is mesét olvasott és bemutatta az új könyvét. A „mese sort” nem kívántam megbontani, ezért egy német juhászkutya kalandos napját adtam elő. Ez a nap ilyenre sikeredett. A Gyalus házaspár éjszakára is maradt, így kettővel többen őriztük a faház álmát.

(Azon az éjszakán különös álmot láttam: Marika volt a mamám, Lajos volt a papám. Oda álltam eléjük, és engedélyüket kértem, hogy engedjenek el a randevúmra, mert itt vár a kapuban az udvarlóm… a papám erre azt válaszolta, hogy Ő is szeretné megismerni, és mutassam be a szüleimnek… mert ez így illik!)

Ám a nap fénypontját szándékosan hagytam utoljára. A krónikámat a Tavasz születésnapjaival kezdtem, és most az Ember születésnapjával szeretném folytatni… Bata Évike ma ünnepelte 80-dik Születésnapját. Pataki Glica pedig az 58-dik Tavaszt köszönti! Csiribí-csiribá! Abrakadabra! Csoki-torta került az asztalra. Az ünnepeltek gyönyörű gerberákat kaptak sok-sok puszi kíséretében… Évike és a saját nevemben köszönjük! De a java még várat magára… este a mandolin hangjára spanyol táncot lejtett Évike! Tátott szájjal néztük az ünnepeltet! Gratulálunk Évike… ezt szeretnénk látni a 100-dik szülinapodon is!!!
Vasárnap is meleg szeretettel ébredt a Nap. A „lusta ember kávéjával” kezdjük a napot. Reggelit követően összerendezzük a csomagjaink, hiszen ez az utolsó napunk a Poéta Pikniken. A kellemes órák pillangó szárnyain repülnek tova, ám ott a remény, hogy júliusban ismét találkozunk ITT! Nógrády Andorék boldogan ölelik magukhoz a Kakukkfüvet, amelyet a Fekete házaspár hozott tegnap. Gyalusék és Halász Imre ellátogatnak a Táltosok gyógyvizéhez. Imre egészsége „változatlan” maradt! A vendégeket mi várjuk Évikével. Palóc Icát hozza autóval Marika. A mese délelőtt folytatódik… Icu mesét mond nekünk, és azt követően dalra fakad. Icus „Mesemondó” Külön Díjához Gratulálunk! Soha nem értettem, hogy miként lehetséges, hogy az előadások egy téma köré tömörülnek anélkül, hogy tudatosan terelgetnénk. Ez a hétvége a mesék tündérvilágába vitte felnőtt lelkünket…
Számomra, vasárnap fél egykor véget ért a 11-dik Poéta Piknik. Jelzett a telefonom, hogy a kapuban vár Valaki…
Hozzászólások
kandracs roza - October 06 2013 12:14:32
Kedves Katalin...örülök,hogy leírtad a találkozót. Róza
patakikatalin - October 06 2013 12:29:23
Kedves Róza köszönöm az érdeklődésed. Valóban remek társaság jön össze az Anna-ligetben.
Üdv:Katalin
farkas viola - October 08 2013 10:31:35
Kedves Glica!

Mindenekelőtt üdvözöllek, mint a Természet ÁLDOTT ÉS UTÁNOZHATATLAN PAPNŐJÉT.

Annyira fellelkesítettél Találkozótok leírásával, hogy alig térek magamhoz. Milyen jó is lehet egy ilyen társasághoz tartozni, szeretetet cserélni.
A születésnaposokat én is köszöntöm, boldogságot adó, sok alkotást kívánva, na és persze, jó egészséget Mindnyájatoknak.

Az álmod elgondolkoztató! Nem lehetetlen, hogy valaha tényleg Ők voltak a szüleid! Életünk során sok mindenre rájövünk, ráérzünk az előző életeinkből. Az eddig tanultak szerint gondolom, hogy a leszületések együvé tartozók szerint történnek, persze, vannak, lehetnek eltérések is. De ne menjek bele a Titkok boncolgatásába.

Sok szeretettel gratulálok és további sikeres alkotásokat kívánok: Viola smileysmileysmiley
patakikatalin - October 09 2013 09:44:56
Drága Viola köszönöm, hogy érdeklődéssel Olvastad a "krónikámat." Úgy hozta az élet, hogy a természet lágy ölében tölthetünk párnapot...Minden mulandó, és újra születő! Csodálatos barátaim vannak, akik erőt adnak a holnapokhoz. Számomra az Anna-liget pótolja Fajzatpuszta mesés világát. Az örökösök márcsak ilyenek! Szvita sok-sok fotót készít a mókás pillanatokról. A kedvedért újabb munkámat töltöttem föl....legközelebb májusban találkozunk az Anna-ligetben.
Szeretettel ölellek:Glica
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes