Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 21:46:23
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 7
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Volt egyszer egy esküvõ
Ezt a történetet már leírtam egyszer régebben, de elkallódott, vagy úgy eltettem, hogy most nem találom, ezért újra megpróbálom leírni, ahogy az eset megtörtént velünk.



Házasságkötésünk 1973. augusztus 4-ére volt kitûzve. Én is nagyon vártam már a napot, mint a legtöbb fiatal lány, amikor fehér ruhában az oltár elé visz a võlegényem és egy pár lehetünk végre, s megkezdhetjük közös életünket.
Esküvõmre készülõdésem nem volt mesébe illõ. Egyszerû, magában mintás hosszú, fehér dzsörzsé ruhát varrattam. Nem volt rajta semmi flanc, sem csipke, sem fodor, csak a kézelõjén volt néhány a ruha anyagával bevont gomb. A ruha egyszerûségével is jelezte, hogy nem valami különös és gazdag ember fogja felvenni.
Fodrászhoz sem mentem, a hajamat otthon csavartuk be édesanyámmal, különben is fodrász nagyon messze lakott tõlünk. Mi kint laktunk az Isten háta mögött, ahogy szokták mondani. Messze a falutól, közel az erdõhöz, egy szerény kis komfort nélküli házban a bárdudvarnoki Szendi-hegyen. Vizet a kútból húztunk, ami r11; úgy mondták r11; 42 méteres mély volt, de mindig tiszta, egészséges vizet ittunk. Még a messzirõl jött vándorember is, ha megállt és vizet kért, mindig jóízûen itta ki a pohárból.
Vártam a délutánt, amikorra megbeszéltük, hogy párom értem jön autóval, hogy aztán majd együtt megyünk Kaposvárra a Városi Tanácsra és a Nagytemplomba, na meg a fényképészhez, hogy megörökítsen bennünket.
Már mindennel el voltam készülve, összepakoltam a kellékeket, a menyecskeruhámat is és vártam édesanyámmal együtt, hogy értünk jön a párom. De a megbeszélt idõre sajnos csak nem érkezett meg. Mi, nem volt mit tenni, fogtuk magunkat és a csomagjainkkal együtt gyalogosan indultunk el - az egyik úton, amely a házunkhoz vezetett - a bárdudvarnoki vasútállomásra, ahol minden reggel vonatra szálltam a munkába járáshoz.
Egy másik úton is meg lehetett házunkat közelíteni, de mi a megszokottabb utat választottuk.
Amikor leértünk a vasútállomásra, meglepetten láttuk párom autóját és benne az õ esküvõi öltönyét a kocsiban hagyva, de õt magát nem. Megint csak várakoztunk egy kicsit, és egyszer csak látjuk, hogy a párom lélekszakadva fut az állomásra, arca kivörösödve, már majdnem minden szusz kifogyott belõle. Örömmel vettem tudomásul, hogy nem veszett végleg el, és nem is szökött meg az esküvõ elõl, csak õ a másik utat választotta, nem azt, amelyiken mi jöttünk. Amikor látta, hogy már nem vagyunk otthon, futott visszafelé azon az úton a völgy felé, most már azon az úton, amelyiken mi is ideértünk. Aztán rögtön az is kiderült, hogy miért nem jött fel a dombra autóval, ahogy megbeszéltük. Mert a völgyben esett az esõ és sárosnak találta az utat. Azért választotta a gyaloglást, nehogy az autó valahol megcsússzon a sáros úton, és baleset történjen. Ha tudta volna, hogy ott fenn a dombon, ahol laktunk egyáltalán nem esett, de honnan is tudta volna? Villany nem volt, telefon nem volt, hát még olyan mobiltelefon, amilyen a mai idõkben már úgy elterjedt, arról meg még csak nem is álmodtunk akkor!
Igen csak kifutottunk az idõbõl, így nem sokat ténelõdtünk, gyorsan az autóba vágtuk magunkat, s elsõnek húgomékhoz vezetett az utunk, ahol mindketten gyorsan átöltöztünk. Õ az öltönyébe, én a menyasszonyik ruhámba.
Aztán sietve továbbindultunk Kaposvárra, ahol már be voltunk jelentkezve a fényképészhez. A násznép persze már ott várakozott a kaposvári Kossuth-téren, a Nagytemplom lépcsõinél. Kipirult arccal, kissé fáradtan álltunk a fényképésznél, hogy lencsevégre kapjon bennünket.
S utána következett a polgári, majd a templomi esküvõ. Olyan gyorsan történt minden, hogy szinte fel sem ocsudtunk, máris egy pár lettünk. Esküvõi vacsoránk a kaposvári Cseri-parkban volt, ahol egy évvel azelõtt a húgomé is.
Utána gondolkodtunk el csak igazán a történteken. Férjem mesélte már az esküvõnk után, hogy amikor a vasútparton szaladt, majd a dombon felfelé vitte útját, a nagy kaszálóban majd elveszett, de el is bújt volna legszívesebben, mert akkor már látta Barcs felõl közeledni azt a vonatot; amelyikkel az esküvõre meghívott vendégek is utaztak Homokszentgyörgyrõl - ahol a férjem lakott - Kaposvárra.
És azt is sokáig emlegettük, hogy nem jött értem a párom és én elindultam egyedül, hogy félúton majd találkozom vele, de két út volt elõttünk, és egyikõnk sem tudta, hogy melyik az az út, amelyiken összefutunk. De minden jó, ha a vége jó. Azóta is megmaradtunk egymás mellett, egymásnak, jóban-rosszban.
Hát így történt, megpróbáltató perceket éltünk át mindketten, de ez így volt, igaz volt, nem mese volt!

Torma Zsuzsanna
2008 május 29.


Hozzászólások
gosivali - May 29 2008 09:22:17
Jó, hogy megosztottad velünk történetedet, Zsuzsa. Boldogságot, szeretetet kívánok - rengeteget! És persze nagyon-nagyon sokáig még !
smiley
nagygabi - May 29 2008 13:12:08
Keves Zsuzsa!Hát igen, nem lehetett semmi,Valamennyire el tom képzelni a helyzetet, persze nem átélni, azt csak ti tudtátok ott és akkor.Nekünk is voltak hasonló gondjaink Pász a városban, ahol most is lakunk, szombaton az egyházi férjem Cserhát menti kis falujába. A vendégeknek külön buszt kellett fogadni, mert busz egy van kifelé délelõtt, és egy délután visszafelé azóta ia, csak most még rosszabb ,mert körbe jár, a 40 perces utat egy óra alatt teszi meg.
Kívánom, hogy sokáig emlékezzetek még arra a kissé kalamajkás napra,mert ugye azért szép volt
Nem akármilyen történet !smiley
Kondrakati - May 30 2008 13:19:32
Kedves Zsuzsa! Miközben olvastam a történetedet úgy éreztem mintha ott lennék. Azt hiszem életed legemlékezetesebb eseménye volt, ahogy szerintem mindenkinek, akinek még ma is tart az akkor megkötött kapcsolata. Az a része a történetnek, ahol a két úton elkerültétek egymást, regénybe illõ mozzanata a történetednek, ami izgalmasabbá teszi az egész eseményt. Sok boldogságot kívánok továbbra is, hiszen ez nagyon hosszú idõ. Ha belegondolok, én akkor még meg sem születtem.
Szeretettel üdvözöllek: kati
zsuzsu - May 30 2008 17:38:53
Szia Zsuzsikám!

Úgy látszik, mi tényleg rokon lelkek vagyunk, mert a mi esküvõnk sem volt mentes az izgalmaktól. Szinte látlak benneteket, ahogy izgatottan siettek. Végül is az a fontos, hogy minden jól sikerült, és a mai napig kitartotok egymás mellett. Szeretettel: zsuzsu
MARCSY - March 22 2009 11:08:15
Nagyon jól megírt történet. Szemléltető, én is ott voltam, amíg olvastam. Gratulálok hozzá: Hajdu Mária (Marcsy)
jomolnar - April 04 2009 14:44:33
Kedves Zsuzsanna!
Hát van mit bepótolnom az írásaiból. A bemutatkozásod, és az esküvőd már olvastam. Sok személyes ismeretet szerztem rólad. Nagyon szépen taglalod az eseményeket. Megígérem, hogy apránként a többit is olvagatni fogom. Gratulálok az írásaidhoz:
Molnár Józsefsmileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - August 28 2011 11:15:57
Köszönöm Mindannyiótoknak, kedves hozzászólásaitokat!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - October 31 2012 06:29:17
Zsuszikám kedves, szeretettel olvastam e prózádat, mely viszontagságos "kezdetekről" szóló igaz történet. Nagyon igaz az a tény, hogy ha két ember így szereti egymást, mint Ti, akkor jöhet zápor, zivatar, hóesés, sáros út, útelágazás, vagy akármi, de két szerelmes szív előbb-utóbb egymásra talál.
Szeretettel olvastalak és gratulálok!
Évi.smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - November 02 2012 08:21:37
Kedves Évike!
Megköszönöm, hogy Te is meglátogattál és véleményeztél!
Ahogy mondod, két egymást szerető embert nehéz lenne szétválasztani egy esővel, záporral vagy hóeséssel!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes