Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 10 2024 13:45:30
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 12
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Ernesto egy órája
Amikor a csillagok a porba hullnak



Ernesto egy órája.

Ernesto még orvosi tudásának sem vehette hasznát ebben a nyomorult állapotában. Sérült, meglõtt bokáját összekötözött kezeivel nem érhette el. Most is, mint mindig sikerült magában kiröhögnie, szánni való állapotát.
- Hát így végzik a néptribunok r11; gondolta, és maga sem hitte el, de mosolyra húzódott kiszáradt, sebes szája. Utoljára az a kedves kis tanító lány hozott neki vizet. Ernestónak nem voltak illúziói. Raullal kötött egyezsége miatt nem várhatta, hogy Kuba akár csak egy lépést is tesz miatta. Különben is Fidel már régen szerette volna lezárni a Che aktákat. A kis tanítónõ azt is mondta, hogy a bolíviai kormány reggel egy rádió közleményt adott ki amiben az õ halálhírét keltették. Azok a nyomorult amcsik azzal az átkozottul jól szervezett CIA-val és a kubai menekültekbõl toborzott rtanácsadóikkalr1;, csak õk vehették rá Barrientost, hogy hagyja jóvá a közleményt. Innentõl egyenes vonalban látta a sorsát.
Hideg volt meglehetõsen, hiszen október kilencedikét mutatta a naptár és ez az Andokban már hûvös szelet is jelentett. La Higuera volt a kis falu neve, amelynek iskolájában fogva tartották. Ernesto azt is tudta, hogy õ hiába kegyelmezett meg a gerillaharcokban elfogott ellenségeknek, a Rangerek már ismerik a további sorsát. Csak még egyszer láthatná azt a kis tanítónõt. Valahogy tudtára kellene adni ennek a fiatal hadnagynak, hogy beszélnie kell a lánnyal.
- Hadnagy úr r11; kezdte udvariasan, éjfekete szemét a katona szemeibe fúrva r11; Valami hiba történt a kisasszonnyal lefolytatott megbeszélés során. Szeretném kijavítani, ha lehetõvé tenné, hogy beszéljek vele.
Bár a hadnagy nem tudta, milyen hiba történhetett egy tanító és a híres Ernesto Che Guevara beszélgetése során, zavartan sütötte le a szemeit a vesébe látó szempár elõtt és behódolva csak ennyit mondott.
- Azonnal hívatom Commandante! r11; Bár Ernesto rab volt, de magabiztos viselkedése és félelmetes híre miatt a hadnagy önkéntelenül is így szólította.
Mire a tanítónõ megérkezett Che megpróbálta helyrerázogatni zilált hosszú haját és a falhoz dörzsölve elegyengetni ápolatlan szakállát. Az után úgy gondolta, hogy ez teljesen felesleges mûvelet volt, hiszen állatias vonzereje, amivel minden nõt megkapott, még így is mûködni fog. Nem is tévedett, mert a lányon azonnal meglátszott a félénk izgalom, amikor belépett az ajtón és az alfa hím mindig megérzi a nõi alázatot. Kedvesen szólt a lányhoz, hogy annak zavarát kissé feloldja.
- Kisasszony, kérem, tudna valamilyen információval szolgálni társaim hogyléte felõl? Ne aggódjon, nincs semmi hiba a beszélgetésünkben, de máshogy nem tudtam volna ide hívatni.
- Nem sokat tudok mondani uram, mert a Rangerek senkit nem engednek ki az utcára egy újabb támadástól tartva az Ön Bolíviai Nemzeti Felszabadítási Hadserege részérõl. Legalábbis ezzel magyarázzák. Én is csak a Colonel külön engedélyével jöhetek ide, mert azt hiszi, meg akarom írni a történetét.
- Maga egy okos kislány r11; mondta Ernesto elbûvölõen mosolyogva r11; De talán kihasználhatná a Colonel szimpátiáját, hogy megtudjon valamit négy társamról.
- Nem ígérek semmit uram, de beszélek a kapitánnyal.
Eközben a Rangerek sátrában izgatott rádióbeszélgetés folyt a fõváros és a kapitány között.
- Hatszáz ismétlem hatszáz, nyugtázza Oso- hangzott az ellentmondást nem tûrõ hang a rádióból.
- Itt Oso, nyugtáztam hatszáz. r11; Válaszolt a rádiós miközben a kapitányra nézett, aki intett, hogy érti a kódot. A jelen lévõ CIA ügynök bosszúsan legyintett és kihívta a kapitányt a sátorból.
- Nem tarom helyesnek a parancsot Colonel. Élve sokkal többet érhet nekünk a Castro elleni harcban.
- Barrientos elnök saját parancsa volt r11; válaszolt a kapitány, mert a kódnyelven a hatszáz, Che Guevara azonnali kivégzését jelentette.
- Addig is amíg elkövetik ezt a hibát, csinálok néhány fényképet a bukott vezérrel közösen - mondta a CIA küldötte és elsietett mert látta közeledni a tanítónõt.
Ernesto dacosan nézett a kamerába és fájó bokájára állt, hogy minél távolabb legyen az általa árulónak tartott Amerika zsoldos CIA bérenctõl. Az ügynök nevetve a kisded lázadáson azt mondta
- Nem baj majd késõbb összeretusáljuk, csináld csak hombre!
A tanítónõ nem értette, hogy az eddig olyan kedves kapitány miért zavarta el a sátor környékétõl olyan durván. Nem tudhatta, hogy a kapitány most készült kiadni a parancsot Ernesto Che Guevara és négy társa meggyilkolására.
- Hadnagy úr! r11; szólt keményen a kapitány r11; a négy foglyot azonnali hatállyal kivégezni és utána a Commandantét is az iskola épületében, hogy senki ne láthassa!
- Értettem kapitány r11; mondta a hadnagy és átsietett a legénységi szállásra ahol négy Rangert kiválasztva egy õrmester vezetésével a távíró épület mellé küldött a kivégzési paranccsal. Juarez õrmestert, aki a legfiatalabb volt az õrmesterek közül, kihívta a szállás elé és azt mondta neki.
- Õrmester, maga bemegy az iskola épületébe és az ott õrzött foglyot, kivégzi. Megértette?
- Igen uram, - szólt a fiatal õrmester, de nem mert a hadnagyra nézni, mert az látta volna a szemeiben a rettegést. Még soha nem bizonyította, hogy azon kívül, hogy õ a kapitány falubelije, másért is megérdemelte az elõléptetést.

Ernesto éles hallásával meghallotta a fegyver tusához ütõdõ fegyverszíj apró zaját és felállt a keményfa padról, amit a tanítónõ hozatott be neki. Az ajtóval szemközti sarokba állt, önkéntelenül is kihúzva magát büszkén nézve a belépõ katonára. Az õrmester nem számított ilyen magabiztos megjelenésû fogolyra, ezért zavarában a fegyver irányzékával babrált és nem mert a férfias jelenségre nézni. Kis idõ múlva Ernesto Che Guevara halkan megszólalt.
- Ne félj, csak meg húznod a ravaszt, hiszen ezért jöttél, igaz? Könnyû, csak meg kell ölnöd egy embert.
A tanítónõ három éles lövést hallott az iskola épületébõl. Rohanni kezdett, és amikor látta a katonát kilépni az osztályterembõl már tudta, hogy hiába fut. Amikor belépett csak egy fekvõ alakot látott a szemközti sarokban. Mikor közelebb ment, megborzongott. A halott forradalmár szeme nyitva volt és vádlón rá szegezõdött. Ernesto Guevara de la Serna izzó szemeit még a halál sem tudta lefognir30;
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - October 08 2008 12:24:54
Kedves Csaba!
Nem véletlenül idõzítetted történeted publikálását október 8-ára!

"1967. október 8-án Quebrada del Yuro-nál több társával együtt bolíviai rangerek fogságába esett. Elfogatásakor azt mondta: „Ne lõjenek! Che Guevara vagyok, értékesebb maguknak élve, mint holtan.”
Másnap La Higuera faluban René Barrientos bolíviai elnök személyes utasítására kivégezték" Tehát október 9-én.
A történet, amit leírtál, talán igaz is lehetett!
A történelem ihlette írásaid élethûek és jók!
Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmiley
reitinger jolan - October 08 2008 16:06:24
Nagyon jó ez is. Látom történelem nagyon is érdekel.
Szeretettel Joli
denes - October 08 2008 19:07:34
Izgalmas volt, Csaba!smileysmiley
Terebesi Orosz Csaba - October 08 2008 19:43:41
Köszönöm szépen
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 50% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 50% [1 szavazat]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 10. Friday,
Ármin, Pálma napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes