Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 05 2020 03:21:53
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,198
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Szerelem
Anagramma
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10200]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3566]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Váltás a VERSEK főoldalára P R Ó Z Á K
A taxis
_Gy

Igaz történet feldolgozása

A mozdony csikorogva, nagyokat fújva állt meg a kis sárréti falu állomásán. Püspökladány felől Biharkeresztes felé igyekezett. A magas lépcsőjű, nyitott peronról, a vasajtót leakasztva, mintegy 28 éves fiatalasszony kászmálódott le, nem kis megpróbáltatások közepette, mert félidős terhes volt, de többnek látszott nagy terhével.
- Na jöjjön, nyújtsa a kezét! – mondta neki a forgalmista, jobb kezét felemelve, miközben arra vigyázott, hogy a bal hóna alól ki ne csússzon, a kétszínű indító tárcsa. – Óvatosan lépjen, csúszós ez a vaslépcső. –
- Köszönöm – fogadta el az asszonyka az éppen időben érkező segítséget. Így aztán szerencsésen leléphetett a töltésre, ami durvára zúzott kaviccsal volt feltöltve. Nem sokan szálltak le rajta kívül, talán hárman vagy négyen. A leszállók közül két asszonyt ismert, azok is az ő falujába igyekeztek, ahol nem volt vasútállomás. Az asszonyka azon töprengett, hogyan fogja bírni a gyaloglást a falujáig, ami éppen nyolc kilométerre volt. Nem félt volna ő a gyaloglástól. Hozzá volt szokva az apostolok lovához, de korábbi terhessége utáni gyermekágyas korában trombózisos lett a bal lába, ami most is dagadt volt. Nem csoda, kíméletlenül sütött a kora délutáni augusztusi nap. Lehetett vagy harmincöt fok a napon. Árnyékban sem sokkal kevesebb. Az asszonyka Debrecenből jött, ahol beteg anyósát látogatta meg a kórházban. Így Ladányban át kellett szállnia a keresztesi vonatra. Már ott meglátta két falubelijét, akiket köszöntött is, de azok nem hallották, vagy nem akarták meghallani köszönését. Ezen egy darabig elmélázott az asszonyka, de nem vette a szívére a dolgot. Máskor is előfordult már ilyesmi.

Az asszonyka elment az állomás épülete mellett álló Nortonos kúthoz, aminek kétszer-háromszor le- felmozgatta a karját, és máris folyt a kellemesen hűs víz. Megnedvesítette a zsebkendőjét, majd megtörölte vele izzadt arcát, magas homlokát, amit gyerek korában szégyellt és igyekezett frizurájával eltakarni. Még azt is megtette, hogy az iskolai csoportképén tintaceruzával hajat rajzolt magának a homlokára. Az iskolában általában az első helyen ült, mert mindig a legjobb tanuló volt. Ez a hely járt akkoriban ki az elsőtől a hatodikig együtt járó vegyes, falusi iskolában a legjobb tanulónak.
Most sűrű, gesztenyebarna haja hatalmas kontyba volt összetűzve a tarkóján. Szelíd barna szemében aggodalom látszott. Szomjas is volt, de inni nem ihatott, mert a húzós kúton takarosan festett tábla hirdette: NEM IVÓVÍZ! Maradt tehát a nedves zsebkendős hűtőzés.


Lassan elindult a kúttól. Hogy hazafelé vegye az irányt, a két falun keresztül vivő, meglehetősen rossz állapotú makadám úton.
Ahogy elhaladt az állomás mellett egy személyautót pillantott meg, ami mellett két falubelije várakozott a sofőrre, aki ki tudja, hányadik hűtött málnaszörpjét itta a közeli ivóban. Sok folyadék kellett ebben a pokoli melegben, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy vezetőnk meglehetősen termetes ember volt, hatalmas pocakkal. Kész csoda volt, hogy befért a Fiat volánja mögé. Az asszonyka odaért a várakozókhoz, és megkérdezte őket:
- Beférnék mellétek? –
- Tőlünk igen, de ebben majd a sofőr úr fog dönteni. Még jó is lenne, ha te is jönnél, legalább megoszlana a fuvar költsége. – mondta a magasabbik asszony, aki fiatalabb volt a terhes asszonynál. – Egyébként is nagy a terid. Hányadik hónapban vagy?
- Az ötödiket igencsak betöltöttem. – válaszolt a várandós asszonyka.
Még egy kicsit beszélgettek, legyezgették magukat, noha az autó egy akácfa árnyékában állt, mire megérkezett a sofőr. A faluban, ahova igyekeztek ez az egyetlen taxis kisiparos működött, igaz félig műkedvelő alapon, mert apósának kocsmája volt a Futúra melletti sarkon, amit a felesége vezetett. Így nem voltak csak a taxis vállalkozásra szorulva.
- Bocsánat asszonyok. – mondta Torzsa úr, a sofőr, lihegve – Úgy volt, hogy többet késik a vonat. Máris nyitom az ajtókat. Tessenek beszállni. Hiszen kettejükért jöttem, ahogy meg volt beszélve.
- Torzsa úr. – Fordult a fiatalabbik asszony a sofőrhöz, - Nem vihetnénk el ezt a falunk béli asszonyt is? Beférne az autóba. –
Torzsa úr nehézkesen megfordult, és csak ekkor látta meg a néhány lépéssel távolabb álldogáló asszonykát. Ismerte az asszonyt, N. molnármester húga volt. Torzsa úr nem igen járt az Iparos Körbe, ahol a korabeli falusi iparos emberek múlatták magukat biliárddal és éjszakákba nyúló talonmáriás kártya-partikkal. Az asszonyka férje is oda járt, aki géplakatos volt, főleg kártyázni. Torzsa úr nem a falu szülöttje volt, mindig úgy érezte, kilóg a többiek közül. Mintha azok nem fogadták volna igazán be őt. Igaz, ő sem igyekezett egyikőjükkel sem a barátságra. Ezek mindenféle színi előadásokat, iparos bálokat rendeznek, bohóckodnak. Az efféle bolondságok nem Torzsa úrnak valók voltak. Ő magának való, komoly ember volt. Azt is tudta, hogy N. molnármester a húgának, amikor az még nem ment férjhez a Jumihoz, vett egy SINGER varrógépet, amin az asszony kitanulta ugyan a mesterséget, és noha az ipart sohasem váltotta ki, a legszebb inggallérokat ő varrta a faluban.
- Nem. Nem visszük el. Menjen csak gyalog. – mondta Torzsa úr határozott hangon, miközben besegítette a jobb hátsó ülésre az idősebb asszonyt. A fiatalabb asszony, aki már bent ült, de még nem csukta be az autó hátsó, bal oldali ajtaját, kiszólt az autóból:
- De hiszen tetszik látni Torzsa úr, hogy állapotos az asszony! Igazán beférne. Minket nem zavarna. Igaz M. néném? – fordult az idősebb hölgyhöz, aki bizonytalanul bólintott. Majd folytatta, megint Torzsa úrhoz fordulva. – Tudja Torzsa úr, ennek a szegény asszonynak az első szülése fogós volt, és a sógora, Cs. doktor úr, aki igazán jó orvos, mindent megtett érte, mégis a négy kiló feletti fiúgyerek halva született. –
- Sebaj. – mondta Torzsa úr lakonikusan,- legalább egy zsidóval kevesebb.-
- De Torzsa úr, - mondta a fiatalabb asszony rosszallólag, - ez az asszony nem zsidó.
- De az ura az, a gépész úr, - válaszolt Torzsa úr epésen. Jóllehet átkeresztelkedett. Az azonban mit sem számít. Tudják, a törvények!

Torzsa úr becsapta az autó hátsó ajtaját, ő maga is beszállt. Néhány indítózás után a motor beugrott, Torzsa úr rükvercbe kapcsolt, gázt adott és az autó a sebességváltás után, kipufogóján kékesen bodor füstfelhőt eregetve, elporzott úti célja felé. Az asszonykának földbe gyökerezett a lába. Úgy érezte, nem tud egyet sem lépni. A családját mindenki ismerte, szerette, becsülte a faluban. Eddig legalább is úgy hitte. Na igen. Az ura tényleg zsidó ember volt, de pontosan úgy élt, mint a többi falusi ember. Igaz a családja kitagadta, mert zsidó létére keresztény lányt vett feleségül, aki még ráadásul olyan szegény is volt, mint a templom egere. Soha sem tudta eldönteni az asszony, melyik volt a nagyobbik baj. Később, ahogy az unokák jöttek, megszűnt a családi ellenségesség. Különösen a másodszülött lányunokát szerették a Cs. házban.

*


A pöfögő autót addig nézte az asszonyka, amíg az el nem tűnt a faluja felé vezető kanyarulatban. Ekkor oldódott a merevsége, hasában a kis élet megmoccant. Érezte az asszony, mennie kell, mert különben ráesteledhet. Nyolc kilométernyi út, az ő állapotában, legalább három óra hosszáig tart majd.
A kis asszonyka hazafelé menet nem is sejthette, hogy egy év múlva, pontosan ugyanezen a napon, mi fog történni.

*

Záradék: Hitler 1. sz. hadmûveleti utasítása
A FEGYVERES ERŐK LEGFELSŐBB PARANCSNOKA
SZIGORÚAN TITKOS!
Berlin, 1939. augusztus 31.
1. sz. hadműveleti utasítás


1. Most, hogy a keleti határon Németország számára elviselhetetlen helyzet békés módon történő megszüntetésének minden politikai lehetősége ténylegesen kimerült, erőszakos megoldásra határoztam el magam.(*)
2. A Lengyelország elleni támadás a Fall Weissre történő felkészülésnek megfeleően hajtandó végre azokkal a változtatásokkal, amelyek a hadsereg vonatkozásában abból erednek, hogy időközben szinte teljesen befejezte a csapatok diszponálását.
A feladatok és a hadműveleti célok változatlanok maradnak.
A támadás napja: 1939. szeptember 1.
A támadás ideje: 04.45 óra.(**)
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2020. április 05. vasárnap,
Vince napja van.
Holnap Vilmos, Bíborka, Vilmos napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Helen Bereg
04/04/2020 20:08
Szép esét Mindenkinek! smiley

Gyongy
04/04/2020 17:06
Kellemes délutánt Napkorong smiley

KiberFeri
04/04/2020 08:08
Itt már tavasziasan süt a nap... Legyen kellemes és ilyen napja mindenkinek!

Helen Bereg
03/04/2020 18:06
Szép estét Napkorong! smiley

Manon
03/04/2020 15:10
Szia Gyöngy!

Gyongy
03/04/2020 15:09
Szép napot Napkorong smiley

Manon
03/04/2020 08:16
Szép napot mindenkinek!

KiberFeri
03/04/2020 08:03
Remélem mindenki jól ébredt? Legyen jó a napotok!

KiberFeri
02/04/2020 10:18
Szép napot; lakótársasak!

Manon
02/04/2020 08:12
Szép reggelt mindenkinek!

KiberFeri
02/04/2020 08:11
A bezártságban is legyen szép a napotok!

Helen Bereg
01/04/2020 19:12
Szép estét Napkorong! smiley

KiberFeri
01/04/2020 08:24
Legyen szép napotok és ebben nincs semmilyen április elsejei trükk!

Gyongy
31/03/2020 16:52
Szép délutánt Ica! smiley

Helen Bereg
31/03/2020 16:49
Csodás délutánt Koronglakók! Szioa Gyöngy! smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes