Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 06 2020 22:50:33
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Kapcsolat
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,198
Nem aktiváltak: 0
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Saját fotóalbumok
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Fórumtémák
Legújabb témák
Asszociáció.
Szerelem
Anagramma
Két rímelõ játéka
Minden ami jó... :)
Legnépszerűbb témák
Asszociáció. [10200]
Szótaglánc. [8524]
Földrajzi-né -l... [7724]
MÜFORDÍTÁS [4923]
Szerelem [3566]
Napkorong pályázat nyertesei.
Drogmentes életért
Hurrá nyaralunk!
Küldetésem van
1848-as szabadságharc
Pályázatok
Nem fizetõs pályázatok
Pályázatfigyelõ
Pályázatok
Online rádió
Lépésrádió online
Lépésrádió - Egy lépéssel közelebb hozzád
PageRank mérõ
Google PageRank
Váltás a VERSEK főoldalára P R Ó Z Á K
Papon: Utórengés
_M


(éppen 50 éve történt)

1944 tavaszán egyre szaporodtak, és pusztítóbbak lettek a bombázások Budapesten. A módosabbak a határokon túlra, a kevésbé módosak vidékre menekültek.
B. Balázs, - még időben, - de igen fájó szívvel számolta fel Thököly úti motorboltját, ahol a korabeli fotó tanúsága szerint a legmodernebb motorkerékpárok, kerékpárok és azok alkatrészeiknek adásvétele zajlott. B. Balázs a Zündapp-ra és a Zetkára esküdött. Persze az arisztokratikus BMW-k sem voltak ritkák a boltban. Adoptált lánya, B. Magdus két bombázás közben nem rég fogadott örök hűséget Cs. Gyulának, aki a telefongyárban mérnökösödött. Balázs úgy szerette a lányt, mintha a sajátja lett volna. Viola, a felesége egyre jobban sürgette élete második párját, minél előbb adjanak, cseréljenek el mindent, - lehetőleg aranyra,- és költözzenek le az asszony bihari térség sárréti részén meghúzódó, isten háta mögötti, vasút nélküli szülőfalujába. Ott a Vay malmon kívül, ami akkoriban büszke hadi üzem volt, más bombázni való nem akadt. Mindannyian csekély esélyét látták annak, hogy a szövetségesek az N. József molnárkodásával vezetett kis, vidéki hengermalmot tekintenék stratégiai célpontnak. Ezt a malom nem tudhatta, és ezért igen szerényen húzódott meg a falu déli peremén. Még a szívógázmotor is halkabbra fogta dohogását a gépházban, amikor a magasan húzó repülőrajok Debrecen vagy Szolnok irányába vagy éppen azok felől repültek el a falu felett. A masina külső medencébe hűlni kiömlő hűtővizében bennfentes gyerekeket simogatott a rendkívül lágy, artézi víz. Egyszóval a falu ideális célpontnak látszott a kitelepülésre.
Ezzel az újdonsült vej, Gyula is ugyancsak egyet értett, és követni kívánta szerelmetes nejét. Magdus is szerethette a daliás mérnököt, de tagadhatatlan az a tény is, hogy a férj nevétől némi védelmet remélt magának a deportálások elől.

Az üzlet egyik segédjét behívták katonának, a másikat Balázs a bolt végkiárusítása miatt szélnek eresztette, a csepp szervizműhelyt és az üzletbérleményt bezárta. Szeretettel simogatta mag a 750 köbcentis hengerűrtaltalmú, oldalkocsis Zündappot, amit meg kívánt taratani, - remélve, hogy rokkantsága miatt, - nem sorozzák azt be alóla. Rokkantságát még motorversenyző korában szerezte be egy rosszul végződött előzés következtében, a versenypályán. Így aztán a jobb lába megrövidült és a térdizülete sem úgy szolgált, mint korábban. Meg kell hagyni, Balázs a motorok és a szépasszonyok bűvöletében élt. Behízelgő modora, biztos egzisztenciája, gáláns fellépése vonzóvá tette a hölgyek számára szerzett, kisebb testi hibája ellenére is.
A Zündappban a négyütemű nürnbergi motor mesterien dalolt. A hátsó kereket kardántengely hajtotta meg. Az oldalkocsit krómozott csőtank fogta körül, amiben pótlólag még tetemes mennyiségű üzemanyag fért el. Ez a KS típus volt a II. világháború slágermotorja. Balázs büszke is volt rá fenemód. Szemre való volt azonban Viola asszony is. Nem beszélve az asszony első házasságából való Magdolnáról, aki olyan szép volt, mint egy operettprimadonna.
Bevagonírozták hát a betyárbútort az ország keleti iránya felé. Balázs kitűnő szervező és üzletember volt. Nem volt tehát meglepő, hogy a faluhoz legközelebbi vasútállomáson két teherautó várta a hazatelepülőket. Jóllehet Balázs székely földön látta meg a napvilágot, egyáltalán nem volt neki idegen a Bihar-megye megmaradt csonkján árválkodó falu, hiszen több ízben is járt ott korábban Violával látogatóban.

A fiatalok a Kruzs féle korcsma melletti kiadó lakásban leltek ideiglenes otthonra, míg az „öregek” a Gál házban helyezkedtek el.

*

B.-ék letelepülése idején az ország németek általi megszállása már régen befejezett tény volt. Az oroszok meg egyre közeledtek a magyar határ felé. Gépkocsizók, lövészek, harckocsizók, tüzérek és egyéb alakulatok mellett hírszerzők is érkeztek a falu környékére, ahol a háború ellenére még egyelőre nyugodt élet folyt, noha érkezésük előtt nem sokkal vitték el a sárgacsillagos zsidókat a Nagyváradi gyűjtőbe. A zsidó házak, vagyonok le voltak pecsételve, lakatolva. Többek között, nem messze a református templomtól, a fő utcán álló Rosenfeld ház is. A ház, lehúzott redőnyeivel, ahol korábban textil nagy- és kiskereskedelem folyt, vaksin nézett a poros makadám útra, ahol B. Balázs feszített Zündappján, mert megállt a ház előtt. Azt latolgatta, jó lenne ezt a házat kiigényelni a helyi hatóságtól.

A fiatal német tisztek a Kruzs korcsmába jártak sörözni. Hans Vantow hadnagynak feltűnt a slampos falusi népség között a nagyon szép Magdolna, aki mindig egy délceg úrral lengett át a kerthelyiségen, és tűnt el egy ajtó mögött, ami bentebb, a korcsma udvaráról nyílott.
Hans addig-addig ügyeskedett, amíg megismerkedett Magdussal és egyre többet beszélgettek, voltak együtt.
Gyula ezt Magdusnak rosszallólag a szemére is lobbantotta:
- Kedvesem! Csak nem tetszik neked ez a jelentéktelen német tisztecske??!
- Hová gondolsz Gyulus? Csak beszélgetek vele. Tudod, jó ezekkel jóba lenni. Ezek itt most élet és halál urai. Itt a faluban alig beszéli valaki a németet, míg én mindenről tudok vele beszélni. Képzeld, azt mondja, nem soká vége lesz a háborúnak. A csacsi még azt is felajánlotta, magával visz bennünket a támadó oroszok elől.
- Hát tudod, németül én is meglehetősen beszélek, de akar ám vele dumálni a hóhér. Vele menni meg aztán egyáltalán nem akaródzik nekem. Jobban tennéd, ha nem dörgölődznél hozzájuk annyira. Ez már a falusi lakosságnak is feltűnt. Tudod, a falu szája. Remélem nincs igazuk. Na hallod! Ez a vereses szőke, szeplős germán, meg te?? Kész röhej. Ez meg egy virtikli porosz, a neve után ítélve.
- Eredj már Gyulus! Hansi egy igazi világfi, bohém.
- Az lehet, de az orosz gránát nem válogatós.

*

Már határozottan oda hallatszott a faluhoz az ágyúzás, amikor egy napon G. Viola és B. Balázs arra döbbent rá, hogy a fiatal pár és Hansi, a hírszerző eltűnt a faluból. A fiatalasszony még az édesanyját, Violát sem értesítette távozásuk okáról és céljáról. Viola azonban ismerte eléggé ahhoz a lányát, hogy ráérezzen édeslánya indítékaira: még mindig tartott,- és lássuk be joggal,- az elhurcolástól. A német tiszt mellett, aki kimenekítést ígért neki a háború poklából, a fasiszta őrületből, nagyobb biztonságban és főleg túlélésben reménykedhetett. Neki pedig most is, mint korábban sajgott nagyon a szíve a lánya után, valamint saját hibájaként fogta fel, hogy lánya a saját hazájában üldözötté válhatott, és saját magát okolta ezért. Keresztény létére soha nem kellett volna feleségül mennie R. Dezsőhöz. Pedig hej, de szerették egymást!! A szülei is mindig mondták: Viola nem lesz ennek a dolognak jó vége. Nem hitt akkor nekik. Most is reménykedett: egyszer csak vége lesz ennek az őrületnek. Mindenkit csak nem pusztítanak el ezek a fenevadak. Hansi is megmondta, hogy a németek már korábban elvesztették a háborút. Akad tán Európában egy békésebb szeglet, ahol Magdussal meghúzhatják magukat a háború végéig. Fő a túlélés. Mi lehet vajon szegény Gyulával?

*

1946 elején, amikor a túlélő Rosenfeld fiuk hazajöttek a munkaszolgálatból, B. Balázs megvette tőlük a fő utcai üzletházat. Kiváltotta az ipart motorok és kerékpárok javításra, valamint mindenféle lakatos és hegesztő munkára. A vállalkozás a Balázs élelmessége, szakértelme, szorgalma, kitűnő diplomáciai érzéke következtében, az akkori ellenséges, maszekellenes környezet dacára is nem csak felvirágzott, de a környéken még hírnevet is adott neki. Együtt vadászott a falu vezetőivel: a párttitkárral és a tanácselnökkel. Sőt. A járásiak és a megyeiek is ismerték. A pártba azért osztályidegenként soha nem invitálták meg.
Történt a negyvenes évek végén és az ötvenesek elején, hogy Magdus és Hansi érinthetetlen diplomata útlevéllel kétszer hazalátogatott Magyarországra a tágabb családban történt valamilyen örömteli eseményre: esküvőre, keresztelőre.
Mindenki csodálkozott a faluban. Ez meg hogy lehetséges??! Híre ment, mert kiszivárogtatták, - állítólag megyei jól értesültek,- hogy Hansi oda is meg ide is kémkedett volna. Ezért elnézőek vele a hatóságok. Mi volt igaz, mi nem, ma már megállapíthatatlan és voltaképpen lényegtelen is. Egy biztos: akkoriban mindenki feje felett ott lebegett a gyanú és a félelem árnyéka.
Az is tény ugyanakkor, hogy Viola hol Párizsból, hol Madridból, hol Rómából, vagy éppen Kölnből kapott Magdustól képeslapot. Ez aztán tovább táplálta a szóbeszédet, mert ő örömmel mutogatta mindenkinek, hogy él, méghozzá milyen jól él a lánya, most már Frau Vantowként. Ugyanis Cs. Gyula Budapesten tudta meg nem sokkal a háború után, hogy Magdussal vége a románcuknak, és a felesége válni óhajt tőle. Ebbe Gyula úri emberként, simán belement. Érvényesülése is ezt követelte tőle. Az ügy vonatkozásában nem Magdus miatt voltak álmatlan éjszakái. Még azt a napot is megátkozta, megtagadta, amelyiken abban a légópincében meglátta a lányt.

*

1958 elejétől az év közepéig tartott a rendkívül bonyolult és konspiratív procedúra, mire a magyar hatóságok nagy kegyesen és módfeletti biztonsági intézkedések közepette hazatelepülési engedélyt adtak Frau Vantow, született Roth, alias B. Magdolnának.
Eleinte nagy volt az öröm. A krisztusi koron éppen csak túl lévő, törékeny szépasszonyt még vonzóbbá tette dióbarna szeméből áradó végtelen szomorúság. Kiderült ugyanis családi körökben, hogy utóbb volt anyósával már Bécsben élt az ő Hansija nélkül, aki mindenképpen válni kívánt tőle. Magdusnak ugyanis az orvosi tudomány akkori állása szerint nem lehetett gyereke, Hansi pedig hallani sem akart az adoptálásról. Arra soha nem derült fény, hogy a kölni porosz édesanyja miért élt éppen Bécsben. Osztrák lány lett volna? Ki tudja? Megelégelte világcsavargó fiát? Az is lehet.

Vantownét a megyeszékhely rendőrkapitányságára hurcolták meglehetős gyakorisággal, ahol talán a testi kényszert nem alkalmazták rajta, de lelkileg teljesen összetörték. Az elhárítás akkori prominensei nemes egyszerűséggel kémnek tekintették. Senki sem hitte el neki, hogy valamikor Kölnben tényleg be akarták szervezni a Hans tudta nélkül. Amikor azonban erről Hans értesült, akkor ő volt az, aki a leghevesebben ellenezte felesége beszervezését. Magdus állítólag soha, semmit sem tudott a férje igazi tevékenységéről. Csak azt tudta, hogy a férje sokat utazó diplomata, aki mellett könnyű és élvezetes a nagyvilági élet. Ezt azonban senki sem hitte el neki idehaza.
Gyakorlatilag internálással, börtönnel és mindenféle kínzásokkal fenyegették meg. Az akkori, 1956 utáni, mindenkiben ellenséget látó világban ez a bánásmód egyáltalán nem volt egyedi jelenség. Kikiáltották a szocializmus és a magyar nép ellenségének, a rothadó kapitalizmusból hozzánk küldött, életveszélyes kémnőnek. A szeretet ünnepét, 58 karácsonyát sem engedték neki nyugodtan megünnepelni. A legváratlanabb időpontokban állt meg a fekete autó a B. ház előtt. Hiába: átok ült ezen a házon, a Rosenfeldek átka, akiknek a hozzátartozóit elfüstölték, sok más ártatlannal együtt, AUSCHWITZ-BIRKENAU, BELZEC, BERGEN-BELSEN, CHELMNO (Kulmhof), DACHAU, MAJDANEK, MAUTHAUSEN, RAVENSBRÜCK, SACHSENHAUSEN, SOBIBOR, THERESIENSTADT, TREBLINKA krematóriumainak nagyüzemeiben.

A szélesebb família, beleértve a távolabbi rokonságot is, de az ismerősök sem voltak Magdus bizonyítatlan kémkedése miatt biztonságban és nyugalomban. Mindenkit kihallgattak többször is. Mikor, hol, mit beszélt Magdussal a háború előtt és után? Ki, mikor kapott tőle lapot, levelet? Kit, mire akart a kémnő rávenni? Ezzel aztán betelt a Magdus pohara. Azt végképp nem tudta elviselni, hogy másokat is bántanak miatta.

Viola mindig is rossz alvó volt. Sevenal vagy Sevenaletta állandóan volt otthon. Most meg aztán gyakran kellett fordulni az orvoshoz, gyógyszertárhoz. Az egyik, 1959. február elejei este Viola a napi törődés után szerette volna végig aludni az éjszakát. Úgy tudta, lánya már alszik, aki aznap este feltűnően kiegyensúlyozottnak, elhatározottnak tűnt. Viola kereste saját éjjeli szekrénye fiókjában az altató és nyugtató hatású Sevenált, de nem találta. Aztán meglelt a Magdus ágyról rongyként lelógó kezében egy üres gyógyszeres üvegcsét és néhány a padlóra elgurult tablettát. Akkor már tudta, lány soha nem ébred fel többé. Mert nem is akar felébredni. Szinte nyugodtan ült le a lánya ágya szélére, amelyik az ablak felől volt. Szokatlanul tiszta volt a feje. Egy hatalmas, folyton füstölgő vulkánt látott, ami egyidős az emberiséggel. Ezt a vulkántályogot, amit az emberiség, vagy eredendő bűnként hozott magával a lelkében, ha teremtették, vagy az állatvilágból örökölt, ha abból fejlődött ki. Ez a lelki tályogként fakadozó vulkán a lélek civilizáltan megkeményedett kérge alól mind az íratlan, mind az írott történelemben ki- kitört, és ilyenkor emberek, embercsoportok, népek, egész társadalmak tűntek el hamufelhője alatt. Melyek azok az erők, amik ezt a vulkánt időről időre robbanásig felfűtik?- elmélkedett Viola. Úgy találta, hogy ezek az emberi kapzsiság, az irigység, a hatalmi és birtoklási vágy túltengése, az idegenekkel, a mássággal szembeni tolerancia hiánya, az emberi közösségekben a megtermelt javak hasznán való osztozkodás anomáliái, a vak gyűlölet, az istentelenség, a primitív állati ösztönök térnyerése az emberi lelkekben.
Viola úgy érezte nem érdemes, nem lehet ilyen emberek között élni. Ilyen volt pl. az amerikai indiánok kiirtása, ilyen volt sok-sok nép, köztük a zsidók jogfosztása, egy őrült élettér- és felsőbbrendűségi és faj-elmélet jegyében történő megsemmisítése a végső megoldásnak nevezett náci tervben. Ennek az utolsó vulkánkitörésnek a hamuja még 1959-ben is hullt mindenütt a világon. Így láthatatlan, de vaksötét koporsóval fedte be az elátkozott Rosenfeld házat. Viola a csípős esti szél ellenére egy szál hálóingben imbolygott a garázs felé, ahol Marmon kannákban állt a benzin. A teleklábban lakó F. József, aki B. Balázsnál zsenge, suttyó legénykéből remek motorszerelővé, biztos kezű lánghegesztővé vált, még meg is jegyezte magának:
- Tán Viola néni felöntött a garatra?- noha ez korábban nem fordult elő. Aztán bement a házba és napirendre tért a dolog felett.
Viola gépies cselekvése közben azon gondolkodott, mi lehetett mégis az így elpusztított népek szerepe sorsuk ilyetén alakulásában. Ezt a kérdést nem igen tudta megválaszolni. Közben a kannákkal babrált. Volt, amit meg sem tudott emelni. Volt, amit nem tudott sehogy sem kinyitni. Hiába Balázs, - aki most éppen egy a farsang jegyében szervezett vadászvacsorán volt a füstpusztai kastélyban, - gondosan tárolta a veszélyes üzemanyagot egy repülő tetős, vasráccsal elkerített fészerben, ami a garázshoz volt toldva. Már-már majdnem lemondott tervéről, amikor vesztére talált egy kisebb kannát, amire nagy betűkkel az volt ráírva: KEROZIN. Viola belenézett a kannába, amiben nagyon könnyen mozgó, pirosra színezett, benzin szagú folyadék lötyögött. Az asszony magához vette a kannát, átment az udvaron, pár lépcsőn lement a nyugati fekvésű verandára, majd még két helyiségen keresztül megközelítetette a lányával közös hálóhelyiséget. Néhány csepp kerozin ki- kilöttyent, ahogy az asszony bizonytalanul lépkedett az épület belseje felé.
A csekély erőfeszítés ellenére is fáradtan rogyott le a lánya mellé az ágyra. Nézte a lány békésen kisimult arcát. Természetes loknikban leomló, dús barna haját.
- Istenem. Olyan, vagy mint egy angyal. Talán már azzá is váltál. Valahol a félzsidók félpanziós mennyországában magyarázod a sémita Péternek, miért is vetettél véget földi futásodnak. Azért, mert a kor szelleme ezt követelte tőled: zsidó, félzsidó vagy, tehát halnod kell, mert nincs számodra élettér többé a Földön.
- Most olyan vagy Magduskám, mint kislány korodban, Abbáziában, Ott feküdtél a nedves homokon. Hajad ugyanígy szétomlott, és akkor kacagtál, kacagtál, kacagtál…gyöngyfogaid csak úgy ragyogtak a tenger és az ég azúrjában…
- Várj kicsim! Rögtön megyek én is a hűs habokba… csak rágyújtok…

Az asszony nehézkesen felkelt az ágy széléről, hogy saját éjjeli szekrényéhez menjen. Közben észre sem vette, hogy a kerozinos kanna feldőlt, és tartalmát mohón szívta fel az ágyelő, amin Viola állt. Kattant az öngyújtó és…. És sebzett, vérszomjas fenevadként felbődült a kanna. Az asszonyt a robbanás az ágyra dobta, ahol B. Balázs még azon az éjszakán meglelte gyakorlatilag szénné égett holttestét. Csodával határos módon a lángok főként az ágyneműt és a két testet égették meg. De a lány arca, haja szinte sértetlen maradt. Csupán az égés üszke és korma hullott rá fekete szemfedőként. Így lett ő a halál fekete madonnája.
Valahonnan, - felsőbb parancsra, - a lángok pontosan tudták, mi a dolguk. Azután engedelmesen kialudtak. Utánuk sokáig terjengett még az égett emberhús édeskés szaga.

Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - május 14 2009 13:03:42
Kedves Papon!

Most olvastam el ezt a szinte az elejétől a végéig szmorú történetet. Sok cselekmény van benne, és kifogástalan a fogalmazás és a helyesírás is.
Talán minden másképp alakulhatott volna, ha a háború elkerülhető lett volna. Sokszor mondom is - ha szóba jön -, hogy milyen jó, hogy én már később születtem, (1953). Én a háborúskodást nagyon elítélem akár régen történt, akár napjainkban történik. Olyan jó lenne, a az emberiség békében élhetne!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmileysmileysmiley
Papon - május 14 2009 17:39:54
Kedves Zsuzsa!
Óhajoddal nem vagy egyedül, de az emberi természet már csak olan, hogy megkívánja azt, ami a másé.
Meg hogy jön egy nép ahhoz, hogy egyedül ő lenne az isten választott népe??! A többi nép ezt nehezen tűri. Sokan állítják, a zsidók ölték meg krisztust. 2000 éve megy ez a vádaskodás. Hitlernek és másoknak pedig kellettek a zsidó vagyonok. Ma is él, - még kis hazánkban is, - egy világméretű zsidó összeesküvésről szóló elmélet. A zsidók állítólag szőröstől, bőröstől megveszik Magyarországot. Izraeli katonák lennének hazánkban. Esetleg ők írtják a cigányokat is, - állítják egyesek.
Persze mindez nem igaz, de lehet vele az embreket manipulálni.

Üdv.:

Papon
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 100% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 0% [Nincs értékelve]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Pontos idő
Mai névnapos
Ma 2020. április 06. hétfő,
Vilmos, Bíborka, Vilmos napja van.
Holnap Herman napja lesz.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

hzsike
06/04/2020 20:31
Szépséges estét mindnekinek! smiley

Manon
06/04/2020 16:42
Szép délutánt mindenkinek!

Gyongy
06/04/2020 13:11
Szépséges napot Napkorong smiley

Helen Bereg
06/04/2020 11:56
Szépséges napot, jó ebédet Mindenkinek! smiley

KiberFeri
06/04/2020 08:25
Kelleme és jó legyen a napotok!

rapista
06/04/2020 08:19
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok Mindnyájatoknak!

Helen Bereg
05/04/2020 18:11
Szép estét Mindenkinek! smiley

Gyongy
05/04/2020 16:14
Szépséges délutánt Napkorong smiley

orok szerelem55
05/04/2020 09:29
Kellemes, szép napt Mindenkinek! smiley

KiberFeri
05/04/2020 09:08
Legyen jó vasárnapotok!

hzsike
05/04/2020 08:01
Szépséges napot mindenkinek! smiley

Helen Bereg
04/04/2020 20:08
Szép esét Mindenkinek! smiley

Gyongy
04/04/2020 17:06
Kellemes délutánt Napkorong smiley

KiberFeri
04/04/2020 08:08
Itt már tavasziasan süt a nap... Legyen kellemes és ilyen napja mindenkinek!

Helen Bereg
03/04/2020 18:06
Szép estét Napkorong! smiley

Archívum
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes