|
Vendég: 18
Nincs Online tag
Regisztráltak: 2,211
|
|
_MM
Avagy az elkészítés egyik technikája
Miként anno Káin és Ábel leste az áldozati füst terjedését, úgy lessük mi is a karácsonyi bejglit: megkel-e az idén, vagy lapos marad. Az eredménytől függetlenül tovább imádkozunk, és eszeveszett ám szervezett munka kezdődik, két személyre organizálva.
Az én feladatom a kovász felfuttatása (a felelősséget így rám háríthatja az Igenem, ha nem kel meg a tészta), az összes darálási munka, valamint a töltelék elkészítése. Egyszer véletlenül a máktöltelékbe az előírásos dara helyett véletlenül zselatint szórtam. Na, nem sokat, de a végtermék így is csodálatos volt, - ha nem lett volna olyan drága az alapanyag-, most a bőrtalpat kiváltó, rugalmas cipőtalp föltalálójaként ünnepeltethetném magamat. A kihalásomat csak úgy tudtam elkerülni, hogy még nyitva voltak a boltok, és én – ahogy a mesebeli táltos lótól tanultam- úgy rohantam új mákot venni, mint a szél, vagy a szélnél sebesebben, végül a legkedvezőbb megoldást választva; mint a gondolat. Hál’ Istennek ez a kis közjáték nem rontotta el a művet, - az én általam egyébként a dióssal szemben favorizált- mákosbejglit.
Néhány szót kell szólni az alapanyagok elkészítéséről is. A lisztet gyúrás előtt langyos helyen kell tartani, liszt felét finom- a másik felét réteslisztből kell összekeverni. A tésztát gyorsan kell összegyúrni. A töltelék ne legyen száraz. És még 100 praktika, amit a mesterek úgy tartanak titokban, mint a Pickszalámi, vagy az Uniqum összetevőinek, technológiájának a titkát. A további műveletekről ezért nem írok, mert az mindenkinek személyes szent ügye, amibe beleszólás nincs!
A sütés előtti utolsó művelet a hűtés, ez nem feltétlenül a frigót jelenti, megteszi a hideg éléskamra is, akinek van. A hűtés előtt ajánlatos a bejglit tojásfehérjével bekenni, ettől a nagykönyvek szerint szép, márványos lesz a színe.
A mi bejglink - dacára a hűtésnek és kenegetésnek- jól sikerültnek mondható, nem rosszabb, mint a sokévi átlag. Váratlan nehézséget csak az okozott, amikor a Vészhelyzet c. TV filmsorozatból tanult módszerrel 1-2-3-mat számolva áthelyeztük a mákost a gyúródeszkáról a tepsibe. Ekkor kicsit megroppant a dereka.
Aztán reggel arra ébredek, hogy a szobába bekúszik a sülő bejgli semmihez nem hasonlítható kellemes illata, mely nélkülözhetetlen kelléke a karácsony hangulatának. A mi bejglink nem lett szép, fölvágva, a töltelék közt imitt-amott látható a tésztája is, és ezt az egész képződményt a repedések fogják össze. De nagyon fiiiinom! Így szereti az egész család, s ha nem mi sütjük részükre, akkor a tényt 3 napos országos gyász elrendelése követi.
Jó bejgli sütést kívánok!
|
|
|
- december 07 2011 20:07:04
Kedves Andy!
Örömmel olvastam, hogy Te is segítesz a beigli elksézítésében!
Ha minden benne van, aminek lennie kell, akkor még az sem baj, ha egy kicsi eldeformálódik, hiszen az a fontos, hogy finom legyen!
Üdv.: Torma Zsuzsanna
|
- december 08 2011 09:22:23
Kedves András!
Örömmel olvastam írásodat, már csak azért is mert rögtön itt esz a fene, ha meglátom a nevedet a próza rovatban egy újabb alkotásoddal, melyhez szívből gratulálok!
No meg azért is, mert imádom a mákos bejglit ebben a formában ahogy leírtad. Úgy az igazi, ha a tészta itt-ott látszik csak (különben is, minek az a sok tészta, csupa szénhidrát,) a mák a lényeg.
No meg az sem baj, ha ilyenkor "megroppan a derék", lehet, hogy lassan számoltatok, mert a hármas szám az tudod, hogy milyen kényes. Nagyon észnél kell lenni, hogy egyszerre történjen a számolás, mert ha csak egy minimális eltérés van, már nem jó.
Ezért nem szeretem én a hármas számot, nekem a kettes jön be most nagyon. Miért? Hát csak úgy.
A felelősségvállalás nyilván a Te előjogod, nehogy már Igenedre hárítsd, mert akkor csalódnom kell benned.
Szeretettel olvastalak, mint mindig.
Évi. |
|
|
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
|
|
|
Ma 2024. november 23. szombat, Kelemen napja van. Holnap Emma napja lesz. |
|
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni
|
|