Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikáprilis 25 2025 08:56:39
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 25
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,213
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Váltás a VERSEK főoldalára P R Ó Z Á K
Andy Jazz: HOGYAN SÜL A BEIGLI?
_MM

Avagy az elkészítés egyik technikája

Miként anno Káin és Ábel leste az áldozati füst terjedését, úgy lessük mi is a karácsonyi bejglit: megkel-e az idén, vagy lapos marad. Az eredménytől függetlenül tovább imádkozunk, és eszeveszett ám szervezett munka kezdődik, két személyre organizálva.
Az én feladatom a kovász felfuttatása (a felelősséget így rám háríthatja az Igenem, ha nem kel meg a tészta), az összes darálási munka, valamint a töltelék elkészítése. Egyszer véletlenül a máktöltelékbe az előírásos dara helyett véletlenül zselatint szórtam. Na, nem sokat, de a végtermék így is csodálatos volt, - ha nem lett volna olyan drága az alapanyag-, most a bőrtalpat kiváltó, rugalmas cipőtalp föltalálójaként ünnepeltethetném magamat. A kihalásomat csak úgy tudtam elkerülni, hogy még nyitva voltak a boltok, és én – ahogy a mesebeli táltos lótól tanultam- úgy rohantam új mákot venni, mint a szél, vagy a szélnél sebesebben, végül a legkedvezőbb megoldást választva; mint a gondolat. Hál’ Istennek ez a kis közjáték nem rontotta el a művet, - az én általam egyébként a dióssal szemben favorizált- mákosbejglit.
Néhány szót kell szólni az alapanyagok elkészítéséről is. A lisztet gyúrás előtt langyos helyen kell tartani, liszt felét finom- a másik felét réteslisztből kell összekeverni. A tésztát gyorsan kell összegyúrni. A töltelék ne legyen száraz. És még 100 praktika, amit a mesterek úgy tartanak titokban, mint a Pickszalámi, vagy az Uniqum összetevőinek, technológiájának a titkát. A további műveletekről ezért nem írok, mert az mindenkinek személyes szent ügye, amibe beleszólás nincs!
A sütés előtti utolsó művelet a hűtés, ez nem feltétlenül a frigót jelenti, megteszi a hideg éléskamra is, akinek van. A hűtés előtt ajánlatos a bejglit tojásfehérjével bekenni, ettől a nagykönyvek szerint szép, márványos lesz a színe.
A mi bejglink - dacára a hűtésnek és kenegetésnek- jól sikerültnek mondható, nem rosszabb, mint a sokévi átlag. Váratlan nehézséget csak az okozott, amikor a Vészhelyzet c. TV filmsorozatból tanult módszerrel 1-2-3-mat számolva áthelyeztük a mákost a gyúródeszkáról a tepsibe. Ekkor kicsit megroppant a dereka.
Aztán reggel arra ébredek, hogy a szobába bekúszik a sülő bejgli semmihez nem hasonlítható kellemes illata, mely nélkülözhetetlen kelléke a karácsony hangulatának. A mi bejglink nem lett szép, fölvágva, a töltelék közt imitt-amott látható a tésztája is, és ezt az egész képződményt a repedések fogják össze. De nagyon fiiiinom! Így szereti az egész család, s ha nem mi sütjük részükre, akkor a tényt 3 napos országos gyász elrendelése követi.
Jó bejgli sütést kívánok!


Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - december 07 2011 20:07:04
Kedves Andy!

Örömmel olvastam, hogy Te is segítesz a beigli elksézítésében!
Ha minden benne van, aminek lennie kell, akkor még az sem baj, ha egy kicsi eldeformálódik, hiszen az a fontos, hogy finom legyen!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - december 08 2011 09:22:23
Kedves András!
Örömmel olvastam írásodat, már csak azért is mert rögtön itt esz a fene, ha meglátom a nevedet a próza rovatban egy újabb alkotásoddal, melyhez szívből gratulálok!
No meg azért is, mert imádom a mákos bejglit ebben a formában ahogy leírtad. Úgy az igazi, ha a tészta itt-ott látszik csak (különben is, minek az a sok tészta, csupa szénhidrát,) a mák a lényeg.
No meg az sem baj, ha ilyenkor "megroppan a derék", lehet, hogy lassan számoltatok, mert a hármas szám az tudod, hogy milyen kényes. Nagyon észnél kell lenni, hogy egyszerre történjen a számolás, mert ha csak egy minimális eltérés van, már nem jó.
Ezért nem szeretem én a hármas számot, nekem a kettes jön be most nagyon. Miért? Hát csak úgy.smiley
A felelősségvállalás nyilván a Te előjogod, nehogy már Igenedre hárítsd, mert akkor csalódnom kell benned.
Szeretettel olvastalak, mint mindig.
Évi.smileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2025. április 25. péntek,
Márk napja van.
Holnap Ervin napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

KiberFeri
23/04/2025 17:29
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
10/04/2025 10:08
Üdvözlők mindenkit!
iytop
06/04/2025 13:29
Kint hull a hó, talán ebben rejlik az igazi áprilisi tréfa ! Mindenkinek szép napot kívánok!
KiberFeri
06/04/2025 08:40
Üdvözlők mindenkit!
vali75
06/04/2025 06:58
Szép napot kívánok!
KiberFeri
05/04/2025 13:47
Mindenkit üdvözlők!
KiberFeri
02/04/2025 15:19
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
29/03/2025 11:08
Üdvözlők mindenkit!
vali75
28/03/2025 18:58
Szép estét kívánok!
iytop
26/03/2025 11:16
Szép napot kívánok!
KiberFeri
26/03/2025 11:11
Üdvözlők mindenkit!
vali75
26/03/2025 05:59
Jó reggelt kívánok!
iytop
24/03/2025 11:26
Szép napot kívánok Mindenkinek!
KiberFeri
23/03/2025 11:30
Üdvözlők mindenkit!
KiberFeri
21/03/2025 14:43
Mindenkit üdvözlők!
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes