|
Vendég: 19
Nincs Online tag
Regisztráltak: 2,211
|
|
Szalonnasütés egy fölséges foglalatosság,
Elkezdéséhez, kell biz’ némi akaratosság.
Vannak különféle szalonnák,
Ki mit szeret, azt felszúrhatnák…
A legfontosabb része azonban a finom meleg tűz,
Ez az, mi a szalonnával lelkileg totál összefűz…
Jó szalonnasütés, jó emberséges alapot ad, rendesen
Égő tűz, jó lelki élet, így lesz majd sütés bajtól mentesen…
Ha már ég is a tűz, azért legyen vékony fa kéznél,
Mert lehet, hogy leég, a fele szalonnasütésnél
És a vastag fa meg nem gyullad! Nincs rosszabb éhségnél.
Akkor lesz a megsült szalonna gyomrunk finomsága,
Ha olyat eszel, ami a kedvenced, gyomrod várja!
Van választék bőven… kinek most mi a leghőbb vágya?
Zsíros a szalonna, milyen legyen? De ne hidd, nem hizlal, csak fald bátran,
És egyél hozzá bőven kenyeret, ez a zaba, jó ha, zabolátlan.
Tiszta lelkiismerettel, ha ily’ fölséges finomságot eszel,
Nyugodt lehetsz te, ha, elmész aludni, nyugodtan hullámzik kebel.
Tűzmester! Itt aztán ne feled, hogy a gyantás fa nem alkalmas,
Más talán lehet, és akkor mindenkinek jól lakik üres has…
Ja! És legyen a kezed ügyében egy nagy tűzi fogó,
Mert a tűzet is kezelni kell, akkor lesz jól pattogó!
A nyársad lehetőleg legyen kétágú, akkor nem forog a feltűzött,
És semmi le nem fog esni, fenn marad úgy, ahogy Te azt oda feltűzöd.
Legyen, amit feltűzöl, például jó kis angol szalonna,
Majdnem tiszta hús, és ezt még a rossz gyomrú is enni bírja.
Ez, a vékony zsírréteggel, megsüti magát,
De nem lesz kemény, öregnek sem vássa fogát.
Ha a húsos részét eszed, abban a kényeskedőknek sincs zsír,
Csak amennyiben megsült, és aki ezt sem eszi, az, az emír.
Ki a zsírosabbat szereti, tegyen fel a nyársra, jó füstölt szalonnát,
Ez bizony, puha marad, zsírja kenyérre csepeghet, majd eteti magát.
Ha előre meg csak egy kenyeret szúrsz föl, akkor lesz finom pirítósod,
Aztán a szalonnazsírt rácsepegtetni, fölséges foglalatosságod.
Van itt még vastagabb kenyérszalonna,
Süsd azt, és az is lesz fölséges kaja.
Van, aki a húsosabb erdélyi szalonnát kedveli,
Süsse bátran, különleges, majd kedvét ebben megleli.
Vannak persze még sokféle húsos szalonnák, mik érdemlik a sütést,
Szeld kisujj vastagra, úgy szúrd fel, biztos eléred a beteljesülést.
De! Nem elég a szalonnaféleség, kell még mellé, valami kolbász,
És az legyen, kb. tíz centis, ez a nyárson nagyon jól mutat, kicikornyáz.
Meg vörös hagyma, mit beteggyomrúak nem is ehetnek, de itt sütve?
Felszúrod a szalonna mellé, zsír ráfolyik és így lesz készre sütve.
Ne feledd a krumplit, oly' fontos kelléke ennek a lucullusi lakomának,
Mosni és egyenként alufóliázni, ezzel is megadod fényét a mának…
Ezeket csak úgy bele kell tenni a parázsba, ez része lesz az alkotásnak.
Nagyszerű, ha tálalóban előre felszabdalt a paradicsom, paprika
És ha már úgyis füstszagú vagy, legyen pucolva egy nagyobb marék fokhagyma!
Meg nagyon egészséges, ha van a nyers vagy kovászos, már jól beért uborka...
Itt elég előre egyszer kezet mosni, a többi már szappan pazarlás,
Ha kéz, füstős, zsíros, erős paprikától csípős, kell az alkalmazkodás.
Virsli jó sülve, de nem a legjobb a nyárson sütni,
Mert a már sül, lehet, hogy a parázsba fog kikötni.
Tű mellett, jó, ha boldogságos, nagy békesség van,
Gyerekeknek példát mutatni erre idő van…
Mert a játékból, hamar végzetes baleset van!
Sertés és- marhahúst inkább ne használj, mert azok lassan sülnek,
Ha leég a tűz, vége, akkor talán nyersen még, ki is hűlnek.
Szalonnasütés közben ne vegyétek elő a gondokat
Hogy kinek lesz, étek finomabb, ebben forogjon gondolat!
Dobd le addig a telefonost meg a táblagépet, tűz ég a nélkül is,
Beszélgessetek, egyeztessetek, hogy a nyársra felszúrt, sül és miért is?
A kenyérre azért figyelj csak, hogy vastagabb szelet kell legyen,
Könnyebb megfogni, kezelni, meg az emberfia jobban egyen…
Kenyérnek a durum kenyeret ajánlom! Egészséges legyen!
Van, ki csinál még francia vagy más, egyéni salátát,
És ezzel kedveskedik, ezzel is megadja a módját.
Célszerű a nagy nap előtt a késeket is megfenni,
Mert bot éllel, egy jó sült szalonnát nem lehet jól szelni.
Ha, van, aki kávézik utána, akkor az legyen előre lefőzve,
Hadd igya a lelkem, lehet, úgy érzi, hogy neki ettől fényes a bőre…
Ha vége az úri-murinak, akkor a tűzet, le kell locsolni ez a lényeg,
Ne hagyd magára, az bűn, mert ha valami leég, hiába esz meg már a méreg.
Én már innen látom, ahogy folyik az álladon a zsír,
A tűz, ha leégett, halkan pattog, ilyen, amikor sír…
A nagy parázs, sütéshez, isteni meleget adott,
Részt vevő meg a nap végén, bízunk, dalra fakadott…
Vecsés, 2015. június 20. – Kustra Ferenc
|
|
|
- július 06 2016 14:26:19
Szeretettel olvastam versed: radmila |
- július 06 2016 18:22:52
Radmila kedves, köszönöm a látogatásod és, hogy szeretettel olvastál.
KíberFeri |
- július 06 2016 21:45:57
Kedves Feri!
Csak most este értem ide. ha délelőtt olvasom, akkor hiába adtak nekem tanácsot alányok a " Sörhas" c. versemnél, mert ez bizony...úgy van, ahogy írod: " Én már innen látom, ahogy folyik az álladon a zsír," -pontosabban leesett az állam ennyi metreszakácsnak is beilló professzionizmus, jó tanács, kulináris élvezet leírásától, és bizony csöpög a nyálam, de már vacsoráztam.
jaj, annyira ínyenc vagyok, de most minden kíváncsiságom kielégítetted, s bizony egy olyan vers, amely a nem a képekre, azaz a belső látásra, nem is a belső hallásra hat a dallamával, hanem bizony az ízlelőbimbókra, s nem is tudom születtet-e már ilyen vers egyáltalán.
Ez még a tósztosoknál is élvezetesebb, színesebb, alig várom, hogy szalonnát süthessek. Nem is tudtam, hogy ennyiféle szalonna van, s hogy melyiket mire ajánlod, no meg a kenyerek, a vastagságuk, a savannya, akár egy mindenre odafigyelő, a szakmájának Mestere séf lennél. Egy igai házigazda, aki még azt sem felejti el, hogy miről is szóljon a beszély a tűz körül, ill. hogy miről ne, és ezt különösen kultiváltam.
Olyan vers, amelynek nem nézném a formáját, a költői eszközeit, mert elvette az ízlésem a nyelvízlésem, azaz vakká tettek az ízlelőbimbóim, Azt mondják, hogy az a jó vers, ami hatással van az emberre. Rám még hatással, vagyis ilyen hatással nem volt eddig vers, ezért adnék rá egy 10-est.
köszönettel: zsermen |
- július 07 2016 16:55:17
zsermen kérlek, nagyon örülök, hogy az óhajodat sikerült kielégítenem...
És én az általam írtakat minden be is tartom, mert ezt így kell... És persze ez alapvetően otthonra vonatkozik, hogy a szalonnasütés minden részletét ki lehet dolgozni és azt be is lehet tartani.
Nagy élmény volt a kedves soraidat olvasni így az olvasói aktivitásodat le is osztályozom = 5*
Köszönöm ezt az "értő" és felsőfokú értékelésedet és remélem lesz, amit a magadévá tettél és alkalmazni is fogod!
Jó, hogy voltál!
Köszönöm a 10 - s osztályzatot.
KíberFeri |
|
|
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
|
|
|
Ma 2025. január 03. péntek, Genovéva napja van. Holnap Titusz, Leona napja lesz. |
|
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni
|
|