|
Vendég: 42
Nincs Online tag
Regisztráltak: 2,211
|
|
Mentem a pincébe,-a szokás hatalma...
Láttam, hogy van még lent kettõ láda alma.
Elkezdett fonnyadni, -már nem jó semmire?
Lehetne belõle, egy kis almáspite.
Vagy másfél kilónyit vittem a konyhába,
majd belehámoztam egy mûanyagtálba.
Tetejére cukrot, fahéjasat szórtam,
a megreszelt almát állni -félretóltam.
Nézzük a tésztához mi minden kell nekem,
csak legyen alapanyag, aztán bekeverem.
Negyven deka lisztet kimérek sebtibe',
többet nem érdemes, -nem fér a tepsibe.
Belemorzsolok még tíz deka margarint,
az üres tojásdoboz azonban bajra int.
Hosszas keresgélés és kutatás után,
Egy véznát találtam a hûtõ oldalán.
De hát ez kevés, mert kéne még három.
Nem baj, a receptet majd átfabrikálom.
Elõvettem egy kis megszikkadt élesztõt,
mûvem keléséhez õ fúj majd ébresztõt.
Elszuszpendáltam egy deci langyos tejben,
maroknyi cukorral összevegyítettem.
Pöttömnyi sót ujjnyi vízben feloldottam,
a sok kotyvalékot a lisztre pakoltam.
Fél pohárnyi tejfölt még a tetejére,
és jöhet az egy nyelet tojásfehérje.
A tészta készítésénél tessék vigyázni!
Mert azt alaposan meg kell gyúrdogálni.
Addig gyömöszöld, míg az edény falától
a rugalmas tészta elválik magától..
Pihenjünk egy kicsit itt a jó alkalom,
olvassunk verseket a kedvenc honlapon.
De nem szabad nagyon belefeledkezni,
ne hagyjuk a tésztát teljesen elkelni.
Gyönyörû munkámat két darabra szedtem,
a sodrófát és deszkát kicsit beliszteztem.
Kinyújtottam nagyra, a tepsibe raktam,
ám, most még valami újszerût akartam.
Akadt a hûtõben egy gesztenye massza,
tejszínnel és rummal lett belõle paszta.
Rákentem a lapra, reszeltem rá diót,
(össze is koszoltam vele a rádiót)
A megroggyant almát vastagon ráhordtam,
sütimnek paplanját gyorsan kinyújtottam.
Tojás sárgájával megkentem tetejét,
sûrûn megszurkáltam, mint anyós a vejét.
A sütõbe ekkor meleget lehelltem,
aranysárga kincsemet belehelyeztem.
Addig hagytam benne, amíg sírt a drága,
és illata átszállt a nappali szobába.
Pirosbarna pitém, hát elkészült végre,
vaniliás cukrot szórtam tetejére.
Így bíbelõdök én süteményen, tortán,
ahogy eszembe jut, úgy gondolomformán.
Napkorongos lányok itt van a hétvége,
süssetek, ha vágytok egy almáspitére.
S mért mentem a pincébe? -nem fogod elhinni!
Íly édes verseket csak ott tudok írni. |
|
|
- április 11 2008 12:15:41
Köszönöm a képet, pont ilyen lett!
Elfelejtettem a versben, hogy a tepsit vajazzátok ki elõtte. |
- április 11 2008 12:34:41
Kedves Sziszifusz!
Csak gratulálni tudok mûvedhez,kedves Sziszifusz a vershez és a süteményhez is!
Üdv.:Torma Zsuzsanna
|
- április 11 2008 12:54:18
Nagyon jó lett versed, még éhes lettem! Kérek egy falatot
Szeretettel:Kormi |
- április 11 2008 13:29:48
ez is a mûvészet egy fajtája? |
- április 11 2008 13:42:57
Kedves Purple! A pince azt jelentette, hogy a vers színvonala alacsonyan van!
DE!!!! ez egy saláta amit a hús mellé tehetünk.
kicsit vicces ételrecept. sokan kérnek tõlem ilyet, és ha végigolvasod, meg lehet ez alapján sütni.
Sajnálom, ha feltartottalak vele! |
- április 11 2008 14:14:19
Alkalmazott mûvészet.
A pincepörkölt megírásához hova kell lemenned? A bányába?
Stahl Juditot láttam az elõbb a mûszaki boltban, éppen sisaklámpát vásárolt, meg kötelet, mászóvasat... Alig fért el a hátizsákjában a fakanalak mellett!
Homlokon csókolt egy
másfél mázsás múzsa,
akit az étvágya
kötött szoros gúzsba?
Zsíros versek nélkül
hogy fogod kibírni?
Vegetáriánus
verseket kell írni!
Írd le még - hisz fontos -
receptjét a bornak!
(De nem ám az osztrák
fagyállós labornak!)
...És témazárónak
megírhatnád egy két
gyógyszernek (például
Billagit) receptjét... |
- április 11 2008 14:53:54
Dicséretreméltóan ügyi vagy! Mind a süti, az étvágygerjesztés, mind a mindezt versbe foglalóként. Granulálok! |
- április 11 2008 16:39:46
Szisz...ezekután, ahogy te csinálod...én is szeretem a finooooom, almás-pitét....vastagon porcukrozva....
Nekem igazán tetszett, nem tudok sütni...egyáltalán...de lehet ezt megpróbálom..
Szerintem nagyon-nagyon remek!!!
szí. |
- április 11 2008 17:05:21
Te drága Sziszifusz!!!
mire a kétláda almát felhasználod tölteléknek, cukrászok leszünk.
Szuper a versed, szuper a találékonyságod,és a pitéd illata átszûrõdik a monitoron.
nagyo jót nevettem, mert a menyem jutott eszmbe: mikor kérezi : mama ezt hogy csinálod. Hát ennyi meg még egy kicsi. ez lett a szállóige recept ügyben.
Gratulálok a remek versedhez.
Szeretettel: marica mama |
- április 11 2008 21:17:47
Hát ez tündéri volt, mosolyogtam végig!
Szívesen olvasnék így akár egy egész szakácskönyvet!:
Az pedig, hogy ez miféle mûfajt képvisel?
Szerintem feltétlen kellenek ezek a versek is, feloldásnak, mosolynak, ugyanúgy, mint kedves szócsatáitok Go-ti-hio-val!
Mosoly nekünk! Kell ez is! Fontos! Az egyik legfontosabb! Mosolyogj!
Madi |
- április 11 2008 22:36:41
GGyerekek!! Sütök nektek perecet!
Go! Te zseni vagy! Humorod határtalan, és köszönöm, hogy egy hülécske vers megihletett! Én vegyésztechnikus is vagyok, jöjjenek a gyógyszerek? Péknek tanultam , van vizsgám, és esténként elõadó"mûvész". A versírásom, már csak ilyen döcöngõs. |
- április 11 2008 22:39:24
Hú de olvasnám még !!!!!!!!!!Nagyon jóóóóó |
- április 11 2008 22:43:51
A hölgyeknek köszönöm a recepthez az elismerést
Marica, ugye kell néha ilyen kis blõdli is a korongra.
Egy tv-s fõzõsmûsorban láttam egy parasztasszonyt, aki ezt a szót sokszor mondta: Gondolomformán. hozzáteszek egy kis....stb
Ez adta az ihletet, és muszály volt, direkt ilyen naivra venni.
De látom, te mindenevõ vagy! |
- április 11 2008 22:46:41
Madi-ka ! , Sándor! Még meghatódom! Köszönöm
Én már elég sok önkínzó verset feltettem, ez járt nekem, és nektek is ! |
- április 12 2008 08:18:12
No, kedves szisz!
Bé lopództál kitörölhetetlenül a szívembe, eme nagyszerû alkotással.
Naggyon frappánsan öntötted formába a finomságot és a vele való munkát.
"mûvem keléséhez õ fúj majd ébresztõt.
Elszuszpendáltam egy deci langyos tejben, " - ezt itten szinte szakszavakkal írtad, leginkább a szuszpendálásra gondolok. Érdekesség még az, hogy míg ez ide felkerült, a speizba épp az almákat rakosgattam. de tényleg.
Kitalálod mi a szakmám?
Jókat mosolyogtam közbe, köszönöm neked.
Grt. Sancho |
- április 12 2008 09:18:18
Olvasni is jó volt, megenni hmm finom.
Üdv.Joli |
- április 12 2008 15:43:21
Sancho! Tõled féltem a legjobban, hogy fenéken billentesz, és találod a szakmai hibákat. Kösz, és te észrevetted, hogy néha becsempésztem egy-két szép hasonlatot, amit pékek éreznek át tésztájuk életrekelésekor. A megszurkált pite teteje, mint egy paplan terül szét a tölteléken. Mégegyszer hálám!
Jolika! Köszönöm kedvességed!
Madi!, Dagy! Kösz a védelmet. |
- április 18 2008 10:42:43
Kedves sziszifusz.Most, hogy ismét idéférek a gép elé, van idõm utánnaolvasni a verseknek. Hát mondhatom ez a versed egy remekmû. Szinte már alig vártam, hogy elkészüljön.Biztosa nagyon finom is lett.Gratulállok! |
- október 30 2008 12:48:28
Nahát...Te is? Recept versben?
ÁÁÁ valószínûleg a tiéd íródott elõbb.
Remek! |
|
|
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
|
|
|
Ma 2024. november 23. szombat, Kelemen napja van. Holnap Emma napja lesz. |
|
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni
|
|