Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 12 2024 13:51:01
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
patakikatalin: A Sirállyal küldöm
Szerelmi történet...Tanulságos mese felnőtteknek!



M



A Sirállyal küldöm

A patak hídjáról nézem a gyorsan tovairamodó vizet, és hallgatom csobogását. Az idilli képbe, oldalról bevágódik egy jégmadár. Kék tollruhácskában, megtelepedik, egy közeli fűzfaágra. Az öreg fa sokat látott, és hallott a patak életéből. Tisztelte, és félte erejét. Most kedves, mosolygó arcát mutatja felé. Sietősen közeledik a Tél, zimankós fejedelme, és jégre cseréli a csapodár vizek hátát. Rövid időre véget vet a duhajkodásnak. A feltámadó szél, táncoltatja a vékony ágakat, cirógatja a vizet. Ő csiklandósan odébb ugrik, nagyot kacagva. A jégmadár nézi a játékot, majd hirtelen a ragyogó víz alá bukik. Mire visszatér előbbi helyére, valami mocorog a csőrében. Igazít rajt, majd lenyeli a zsákmányt.
Még mindig ott állok a hídon, és figyelem a kis patak mozgalmas életét. Egy sirály siklik a szél hátán, majd a vízben landol. Jobbra-balra tekintget gomb szemeivel. Közben a jégmadár a hetedik bokron is túl van. Kicsit ringatja magát, halászik, és követi a patak folyását. Lassan eltűnik előlem parányi teste az ég kékjével.
A sirály észre vett, de nem riad meg, nem veszi menekülésre a dolgot. Emberek közelségéhez szokott. A közelben egy horgásztó nyújtózkodik a fák oltalma alatt. A nyáron jártunk arra többször is. Hűsölést kerestünk a tikkasztó hőség elől. Jellegzetes, és feledhetetlen szaga van a víznek. A forró levegő beleveti magát a tóba, majd hirtelen földobja magát a fakó színű égbe, ahol egyetlen kósza felhő nincs. Ájultan hulltak alá, hűsölő társaik közé. Az oktondiak nem tudták, hogy önmagukat látják.
Lassan sétáltunk a part mentén, néztük a pecázókat, és hallgattuk a nádasok susogását. Egyik helyen ligetszépe billegett, a másik oldalt lila füzérkék nyújtózkodtak. A tó közepén egy magányos csónak ringatta magát a vízzel. Egy férfi ült a ladikban, és elmélkedett az élet értelméről. Az is lehet, hogy a kedvesére gondolt:- Őt látta Tündérként meg jelenni a ragyogó tükör felszínén.- minden megeshetett!
A Nyár már messze jár, és magával vitte az álmokat. Az Ősz is megtette a dolgát, a szerelmes szívekben. A vágyak lángra gyúltak, majd kialudtak. Elhallgatott az erdő, a vadászok terítékre hozták a kapitális bikát. Az öreg fejedelem, azóta egy meleg szobában néz előre az üveg szemével. Jövőre már nem Ő harcol a tehenek kegyeiért.
Most itt a Tél, övé a porond. Kristálycsengettyűk muzsikálnak a hegyeken, völgyeken. Zúzmarába csomagolja a héjakútmácsonyát, soha ilyen szép ruhája még nem volt. A csipkebokor ágaira, üveggyöngyök sorakoznak, A napfénye, színek pompáit vetíti ezer irányba.
A sirály ráérősen pihen a patak vizén. Egyre közelebb hozza a sodrás, még mindig nem kap szárnyra. Valamit akar, de mit?
Megváltozik minden körülöttünk. Valaki varázslatot hókusz-pókuszolt. A következő pillanatban, emberi hangon szól hozzám:
-Segítségért jöttem, kérlek, ne küldj el.- mondja a Sirály, és okos szemeivel néz rám.
- De hiszen én ember vagyok, mit is tehetek?- felelek halkan
- Messziről szálltam, egy nagy folyót is magam mögött hagytam. Egy haldokló utolsó kívánságát szeretném teljesíteni. Bennem van utolsó Reménye!
Különös ez a történet:” Egy szépséges kagylóban lakó, igazgyöngy, szerelmes lett a fehér fagyöngybe. Eszébe vette, hogy égen, és földön fölkutatja, Az égben nem lelte, így egészen bizonyos, hogy a földön van. Hírét vette hogy a kék hegyeken túl, ott virulnak. Ám ő miként kelhetne útra, hogy találkozzon az igaz Szerelemmel? Az idő pedig gyorsan halad. Az ifjúság édes mosolya, hamar tovaillan. Hullatta a bánat könnyeit a vízpart közelébe. Egy csendes este, fölfigyeltem a szívfájdító zokogására. Mélységesen megsajnáltam, igaz történetét hallgatva. Akkor, elhatároztam, hogy segíteni fogok, hiszen akad két erős szárnyam. A közeledő téllel dacolva, szárnyra kaptam. Apró pihenőket tartva, Hozzád érkeztem. Mond el, hogy hol él az a tölgy, amelyen a Gyöngy lakik?- a Sirály, könyörgő tekintettel várja a válaszom, egy könnycsepp csillan a gomb szemében.
- Valóban ismerek egy öreg Tölgyet.- mondom, és a madár fehér tollát simogatom.- A közeli erdőkben tölti csendes napjait. Gyakran ott pihenek, és bölcs tanácsait hallgatom. Gyere, ne vesztegessük a drága időt! A távozónak, minden pillanat számít. Évekkel ez előtt én is hallottam egy mesébe illő történetet. A fehér Gyöngy mesélte, ott az öreg tölgy árnyékában, egy színes őszi napon, amikor a levelek hullani kezdtek, majd lassan szállingóztak a hó pihék: szerelemre lobban egy csodás kagylóban lakó Gyöngy iránt. Nem lelte sehol a megoldást, és bele törődött a reménytelen sorsába. Amikor nagyokat sóhajtozik, szinte remeg az öreg tölgy óriási lomb koronája. Szíve szakad meg, amikor a Gyöngy bánatos zokogását hallja. Végre itt a pillanat a beteljesedéshez!- mondom, közben egy kar mozdulattal, jelzem a helyes irányt.
- Látod ott a magányos tölgyet a rét közepén? Bátran szállj oda, és mond el jöveteled okát. Segíteni fog, hidd el nekem! Repülj, Repülj!! Az idő vészesen fogy!- ösztönzöm a bátor Sirályt, és búcsúcsókot adok a homlokára.-
- Járj, Szerencsével!- kezemmel felé intek, és Ő megbillenti szélesre tárt, hófehér szárnyait, hallom suhogásait. Látom amint, csőrébe fogja a fa Gyöngyöt, és szélnél is sebesebben hasítja a levegőt. Biztos vagyok abban, hogy Célba ér időben.
Azt nem érzékeltem, hogy mennyit álldogáltam a díszes kőhídon.
A különös varázslat ismét megtört. Az is lehet, hogy egy röpke álom volt? Itt állok a hó-lepte hídon, a patak vize fölött, és egy fehér toll, méltóságosan a lábam előtt landol. Akkor ismerem meg a Sirály tiszta üzenetét, mégsem álom volt, mégis csak valóság. A küldeményt föl vettem, ám a formája ott maradt a puha hópihék között. A bizonyítékot, otthon a szekrénybe tettem az üveg mögé, ahol a Nagymamám, díszes gyöngykagylóját őrzöm Szeretettel.


Glica
Hozzászólások
Papon - February 28 2011 16:26:34
Kedves Glica!
Szépek a szavakból szőtt képeid. Remek a fantáziád. Éterien szép üzeneted remélhetőleg célba talál a "sirály csőrében".
A "corpus delictit" szívesen megnézném vitrined üvegje mögött. Érdekes a gyöngy-metafórádban, hogy mindkét fajtája lényegében hívatlan vendég a maga helyén. Az utóbbit becsülöm gyógyhatásai miatt, az előbbit - az igazit -, soha el nem érhetem én sem.
patakikatalin - February 28 2011 16:52:47
Papon: Egy kedves Alkotótársamnak irtam "Ajándékba!" Én a hegyeket járom, Ő pedig imád pecázni a Deseda-tó partján. Gondoltam, kipróbálom miként irok a vizről....Rengeteg segitséget adott-verseivel, fotóival. Ő szép versekkel lepett meg, én szép prózákkal. Ez az egyetlen valós formája a "Találkozásunknak."
Köszönöm a kedvesen értékelő szavaid.
Szeretettel:Glica
Tara Scott - February 28 2011 18:18:57
Glicám nem találok szavakat. Megkönnyeztettél, elvarázsoltál. Elolvastam, és most csendelek...
Szeretettel olvastalak: Tara
Torma Zsuzsanna - March 01 2011 14:02:47
Kedves Glica!

Nagyon szép volt a történet, ahol a valóság keveredett a képzelettel. Egy szép mesének is beillene, hiszen a tenger mélyén kagylóban képződő gyöngy hogy is lehetne szerelmes a fán élősködő fagyöngy termésével? Csakis úgy, hogy Te mindezt elképzelted. És hozzá milyen jól!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
patakikatalin - March 02 2011 08:37:42
Tara-Köszönöm, hogy az utamon kisérsz, kedves szavaiddal...
Szeretettel ölellek:Glica
patakikatalin - March 02 2011 08:41:37
Zsuzsanna-A Természet alapos ismerete nélkül, nem lehetett volna ezt a "történetet" megirni.
Köszönöm, hogy időt szentelsz rám, a drága életedből.
Szeretettel:Glica
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 12. Sunday,
Pongrác napja van.
Holnap Szervác, Imola napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes