Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 11 2024 06:52:53
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 5
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
varika12: KÖZELEDIK KARÁCSONY
V



Történetem fikció

Bronz-ezüst-arany vasárnap, az emberek tülekednek a bevásárló központokban, csillog-villog az egész város, a árusok is kínálják portékáikat, már amit felügyelet megfelelőnek ítél.
Mert nagy ám az ellenőrzés ilyenkor, nehogy selejt áru kerüljön az üzletekbe. No de nem is ez a lényeg, amiről történetem szól.

Adott egy család, nagyszülők, szülők, gyermekek együtt élnek. Évtizedek óta gondozza Hajnalka és párja az idős beteg szülőket, akik segítségre szorulnak betegségükből kifolyólag.
Hajnalkának a nővére ugyanabban a városban lakik, de nem igazán érdekli Őt a szülei, hiszen neki nincs arra ideje, hogy gondoskodjon róla.
No de jön a karácsony, s vele együtt a telefon.
- Szia hugikám, akkor szombaton meglátogatunk benneteket, tudod ahogy szoktuk, finomat főzzetek, viszünk anyukáéknak (szüleiknek) egy kis ajándékot, hiszen karácsony van.- mondja Vera az aranyos nővér. Ez megy már tíz éve. Ez a képmutatás.
Eljön a nagy nap, a szülők várják Verát, miért ne várnák, hiszen elsőszülött gyermekük, és milyen aranyos, hoz nekik ajándékot. Igen, egy évben egyszer, mert karácsony van.
Vera többedmagával érkezik - mert ugye neki is vannak gyermekei, hogyne, hát a nagyit meg kell látogatni, nincs apelláta.
Megérkeznek hatan, egy csekélyke ajándékkal a kezükben. Az idős szülők örülnek, hiszen régen látták gyermeküket, talán egy fél óráig el is tudnak beszélgetni.
Hajnalka ilyenkor háttérbe szorul, az ő feladata most csak az, hogy a régen látott nővérét és családját kellő képen vendégül lássa.
- Szia húgikám, mesélj, hogy vagytok, hogy boldogultok anyuékkal, van sok gond velük?- kérdezi Vera, de látszik rajta, hogy nem érdekli a válasz. Így Hajnalka nem is válaszol. Megebédelnek, elfogyasztják az ebéd utáni kávét, minden rendben, még váltanak az idős szülőkkel egy pár szót és eltávoznak.
- No sziasztok hugicám mennünk kell, mert hozzánk is vendégek jönnek holnap és készülnöm kell. Örülök, hogy láttalak benneteket, jól vagytok, nincs semmi probléma,
(na igen, a problémák, hiszen nem is érdekel téged, megtetted a "kötelességedet" hoztál ajándékot, kis semmiséget de az öregek örülnek annak is) láttalak benneteket, megyünk, köszönjük a finom ebédet.- mondja Vera és eltávoznak.
Hajnalkának könny szökik a szemébe, mert látja, hogy a két kis öreg milyen boldogan nézegeti Vera ajándékát. Most egy hétig arról fognak beszélni, hogy milyen rendes, kedves is volt az elsőszülött lányuk. Aztán folytatódik minden ahogy azelőtt. A gondok, a problémák megoldása csakis kizárólag Hajnalka privilégiuma.Teszi azt könnyű szeretetteli szívvel. Hiszen elmúlt karácsony, az év 364 napján övé a szerep.

Második történetem is lehet akár fikció, de az is lehet, hogy nem is a mi országunkban játszódik, hanem valahol Európában.
Karácsony van. Hajléktalanok állnak sorban 2 napig az arra kijelölt helyeken a városban.
Hogy miért állnak sorba? Mivel humánusak vagyunk, (rettenetes módon, hogy az már szinte fáj) ingyen kapnak ebédet a hajléktalanok. Ezen a két napon az év 365 napjából, 2 napig legalább jól lakhatnak. Azért ez is valami. Örülni kell neki, mert miért ne kellene örülni.
Képmutatás? Az ám a javából! Csak azért mert karácsony van.
Igen ám, de az örömbe egy kis üröm is vegyül. Megjelenik a sorban egy (sok) jól öltözött asszonyság bundástól, felékszerezve (talán ha tizenöt ujja lenne a két kezén összesen, mindegyiket gyűrű díszítené, de így csak nyolccal ékeskedik) és ott áll (állnak) a sorban és várják a karácsonyi ebédet. Mit számít, hogy "kilógnak a sorból", ugyan már, őket érdekli a legkevésbé, hiszen a gyűrűjétől nem válhat meg, hogy élelemre költse, ugyan már ki gondol ekkora marhaságra.

Szeretem a karácsonyt, szeretném képmutatás nélkül. De sajnos úgy gondolom, hogy van akinél képmutatás nélkül nem megy. Összeül a család úgy általában valahol Európában, ó de szeretik egymást, és ilyenkor eszembe jut ez a dal.
"Ha elmúlik karácsony, a szeretet lángja halványabban ég,
De ha vigyázunk rá (vigyáznánk rá) nem alszik ki még", valahol Európában.
Hozzászólások
pircsi47 - November 23 2011 10:38:12
Barátnőm!
Hogy milyen igazad van!
Az első történeted majdnem rólam szólt, de csak addig, amig a szüleink jól bírták magukat és a nyugdíjukat is osztotgatták az
unokáknak.Amikor ágybafekvő betegek lettek, már csak egy évben
egy látogatás volt, ha volt!Senki nem ért rá!Már nem tudtam mit hazudjak, hogy miért nem jönnek a nővéremék!Nyolc évig ápoltam Őket! Bocs, hogy bele panaszkodtam egy kicsit!
Nagyon életszerű mind a két történeted, gratulálok: Pircsismiley
gyongyszem555 - November 23 2011 11:15:30
Kedves Barátnőm!
Én úgy gondolom, hogy nem egyedi ez a probléma, biztos, hogy sokunkat érint. Csak van aki bevallja, van aki nem, mint ahogy nem is vagyunk egyformák. De még az a szerencse. Mert mi lenne szegény idős szülőkkel, ha mindenki olyan lenne, mint a prózámban a Vera.
Egyébként az aranygyűrűktől roskadozó kezű asszonyságot a kerületünkben láttam, ez nem fikció (a másik történet sem az) és abszolút nem zavartatta magát, állta a hajléktalanok megfáradt, szürke tekintetét.
Nagyon szeretem a karácsonyt, ha az tényleg a SZERETETRŐL szól és nem csak karácsonykor. Ezért terjedt el az a szólás, hogy "no legyen neked karácsony", mert most nagyvonalú leszek.
Nem kell ajándék, ott egye meg a fene, ha nincs rá pénz, a szeretet a lényeg.
Köszönöm szépen, hogy olvastál és véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smileysmiley
Torma Zsuzsanna - November 23 2011 16:00:39
Kedves Évike!

Már megint nagyon jó történeteket hoztál a való életből.
Sajnálatos mindkét eset, ami valahol Európában megesett, és talán sok más helyen is megesik, ezért nem egyedi.

Talán még annyit hozzátennék, hogy a hajléktalanoknak télre biztosítanak naponta meleg ételt és szállást is, ha azok igénybe akarják venni, amikor a hideg idő megérkezik, ezzel azért a többségnek (akik igénylik) biztosítva van az éjszakai pihenés, az étel és a tisztálkodás lehetősége is.
Vannak a hajléktalanok között is olyanok, akik nem tudnak megférni a másik emberekkel (nem hajléktalanok is vannak jószerivel), és ezért inkább a saját maguk kialakított helyen élnek (erdők szélén, parkok mentén).
Amikor dolgozni jártam, minden nap láttam hajléktalanokat a parkok padjain, igaz, csak olyankor, amikor nem volt erősen fagyos, téli idő. Valószínűleg olyankor ők is valahol melegebb helyen húzták meg magukat.

Természetesen én is azt mondom, hogy elsősorban a szeretet a lényeg, nem az ajándék. Persze az is jólesik néha.

Az aranygyűrűktől roskadozó asszonyság valóban nem illett a többi közé, szerintem megkérdeztem volna tőle, honnan jutott neki. Azon nem csodálkozom, hogy volt mersze sorbaállni, hiszen tudom, hogy sok pofátlan ember él ebben az országban!
(Míg vannak emberek, akik a kevésből is több közhasznú szervezetet segítenek pénzadományokkal.)

Üdv.: Torma Zsuzsanna
smileysmileysmiley
gyongyszem555 - November 23 2011 19:06:15
Kedves Zsuzsika!
Nagyon szépen köszönöm, hogy olvastál és értékes véleményeddel megtiszteltél.
Tény, hogy vannak karitatív szervezetek, akik odafigyelnek télen a hajléktalanokra, és sajnos az is tény, hogy vannak olyanok, akik nem hajlandók a segítséget igénybe venni - hajléktalan szállókra bevonulni, inkább jól betakaróznak és egy kis alkohollal
"fűtenek belülről" - mert ott bizonyos rendszabályoknak és követelményeknek meg kell felelni. Én nagyon sajnálok minden emberi lényt, aki - most tök mindegy, hogy önhibájából vagy azon kívül kerül ilyen helyzetbe - akkor is ember (vagy csak volt valamikor?A fene tudja, de mindennek oka van.
Az aranygyűrűs asszonyságnak pedig lehet, hogy pontosan azért van annyi, mert kihasznál minden ilyen alkalmat a fővárosban, ahol ingyen hozzájuthat bizonyos dolgokhoz, amire ugyan nincs rászorulva, de ettől neki több marad. Vehet még egy gyűrűt, mondjuk!smileysmiley
Összességében azért szép a karácsony, ha az tényleg a SZERETETRŐL szól. És én hiszem, hogy az emberek többségénél igen is arról szól.
Köszönöm szépen, hogy itt jártál.
Szeretettel: Évi.smileysmiley
mse - November 23 2011 21:03:58
jól megírtad, nagyon jó a téma is...
gyongyszem555 - November 24 2011 05:18:08
Köszönöm szépen kedves mse, hogy ide látogattál és véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smiley
Tara Scott - November 24 2011 22:56:28
Évikém nagyszerű mind a két történet. Életből vett, igaz történetek, és azt is mondhatom, jellemző. Láttam közelről mindkettőt. Sajnos.
Rendkívül jó megfigyelő Vagy, és a lényeget kiemelve remekül meséled el. Gratulálok!
Szeretettel: Tara
gyongyszem555 - November 25 2011 09:33:06
Kedves Viki!
Igen az első önéletrajzi ihletésű.
Köszönöm szépen, hogy "meglátogattál" és véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smiley
gyongyszem555 - November 25 2011 09:34:17
Kedves Tara!
Nagyon szépen köszönöm, hogy "meglátogattál" és véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smiley
gyongyszem555 - November 25 2011 14:06:35
Kedves Sanyi!
Igen, az első történet nagyon is közelről érint, jól ítélted meg.
Köszönöm, hogy olvastál és véleményeztél.
Szeretettel: Évi.smiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 11. Saturday,
Ferenc napja van.
Holnap Pongrác napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 18:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 20:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes