Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMájus 19 2024 04:54:13
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 9
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Oratus: A város I.
Jeruzsálem még Krisztus születése előtt járunk, Heródes idejében. A császári palota fényes pompáját csak a jeruzsálemi szegények nyomorúsága múlja felül, de nincs senki aki segíteni tudna rajtuk. S ekkor váratlanul megérkezik az utazó a messzi világból.





Kedves naplóm! Szerencsés utam volt egészen Jeruzsálemig, ahol találkoztam egy hatalmas királlyal, Heródessel. Ő jelenleg a római jog alapján felkent uralkodója Izráelnek, Dávid királyságának. Palotája mesébe illő. Nem szűkölködik semmiben. A nyugatról érkező római és görög luxuscikkeket egy egész kereskedelmi flottával szállítatja országának kikötőjébe Cézáreába. Innen aztán több száz, ha nem több ezer szekérrel viszik tovább a dél felé vivő úton Jeruzsálembe, Dávid városába. A datolyát és az egyéb afrikai holmit több száz karaván hozza a Sínai-félszigeten keresztül a szent városba, Izáj fiának palotájába. Mielőtt pedig belépnének az áldott terepre a kapukban álló őrök gondosan átvizsgálják a hozományt, nehogy valami rosszat hozzanak be a királyi terembe. Fürkésző kezeik között senki és semmi át nem csusszanhat. Így kerülnek e csodálatos épületbe a szebbnél szebb holmik, az ízletes gyümölcsök, a levágnivaló hibátlan bárányok tömkelege. A palota hatalmas csarnokai kirakva arannyal, gyémánttal, zafírral és minden más szemet gyönyörködtető drágakővel. A több ezer szoba ékes díszei közt elveszik az ember. A puha ágy, a falon lógó fáklyatartók elbűvölik a halandó ember szeme világát. Ezt talán elősegíti a több méter magas ajtók, a sok-sok ablak, meg persze az itt álló hatalmas Templom látványa. Szobám pontosan a Templomra néz. Látom innen szinte minden pontját, kivéve azt, ami a másik oldalon van. Holnap tervezek elmenni eme nagy épülethez, melyet még Nehémiás korában építettek újjá, hogy ezzel is felidézzék szívükben a hős Dávid királyt és méltó örököseit. A Templom azonban ennél jóval több, mint mondják az itteni emberek és a papok. Nem tudom, hogy pontosan miért is, de érdekel. Megfogom tudni!
- A király hívatja! – jelenti be a szobám ajtaja elé kirendelt őr, kit azzal bíztak meg, hogy figyeljen.
- Megyek! – elindultam hát.
Utam hatalmas oszlopok között vezetett. Idegen oszlopok voltak ezek. Nem illettek Jeruzsálem szívébe. Ahhoz túl görögösek, túl rómaiasak voltak. Fehér-szürke színük már-már megrémítette lelkemet, szinte féltem ezektől az elemektől. Továbbmentem hát a piros szőnyegen, melynek szegélye rojtos volt, s mindkét szélétől úgy két-három ujjnyira aranyszínű babérfalevelek voltak belehímezve. A szőnyeg közepére rá volt írva Heródes és a császár Augustinus neve. Különösképpen a császár volt felül, nagy, díszes betűvel. Alatta a vendéglátóm. A fogadó terem szintén pompás volt, de ez is túl idegen. Ott voltak a király feleségei, gyermekei: fiai és lányai. A teremben tizenkét oszlop állt egymással párhuzamosan. A terem közepén egy hatalmas trónszék állt. E szék mellett, jobbról és balról foglalták el helyüket a királyi tanácsadók. Ők voltak Izráel leggazdagabb fiai, kik mindenre képesek voltak. A király előtt, az oszlopok között ültek a feleségei és a lánygyermekei. Fiai a trónszék mellett álltak, atyjuk jobbján és balján. Talán a sors különös fintora, hogy egyedül az egész palotában ezt a termet nem borította római szőnyeg. Márványkövekkel volt kirakva. A terem közepén lévő kőre, ahol a királyi trón állt egy hatalmas nagy oroszlán volt rávésve. Ez nem csak ezen az egy kövön látszódott, hanem több kövön. Csupán a trónszék alatt volt található a feje. A trónustól jobbra a teste, balra pedig a kinyújtott mancsai, karmai. Az oroszlán körül egy gyűrű volt található héber szöveggel, mely azt mondta el, hogy Izráel felett egyedül az Úr ítélhet a Dávid-házán keresztül. A falakon tizenkét csillag volt látható különböző fényűek, de mégis egyformán gyönyörűek. A tizenkét csillagra tizenkét név volt ráírva. A bejárattól jobbra a legelső csillag Júda csillaga, őt követe Rúben, Benjámin, Dán, Efraim, Gád, Manassze, Isszakár, Zebulon, Áser, Naftali és legvégül Simeon csillagja. A plafonról egy fényes csillag nyúlt le. Közepében égett tűz. Ez világította be az egész termet. Ez volt Lévi csillaga, s a tűz benne az Úr fényessége.
- Mit szólsz hozzá? – kérdezett meg a hatalmas úr, ki felállt helyéről és hozzám lépett.
- Gyönyörű uram az egész épület. Életemben nem láttam még ennél szebbet.
- Számomra unalmas egyhangú. – felelte a király. – Ezért is hívattalak ide magamhoz a messzi világból, hogy megtervezd és felépítesd nekem a legnagyobb palotát.
- Uram! Nagy megtiszteltetés, hogy engem választott. – feleltem. – És hol lesz fel építve?
- Itt a közelben! – mondta. – E várostól délre, úgy tíz-tizenöt kilométerre, de lehet közelebb. A távolság még úgyis változni fog.
- Értem uram. És mik az elképzelései?
- Egy hatalmas hegyet szeretnék látni. Arra felépíteni ezt a palotát!
- Igen uram, ez nem akadály. – mondtam neki. – Csak kicsit fáradságos lesz felhordani a hegyre az anyagokat, de ezt valahogy megoldjuk.
- Helyes! – bólogatott az uralkodó. – De sokkal nagyobb gondban vagyunk mint hinnéd.
- Miféle gondban?
- Megkell alkotni a hegyet! Azt kívánom, hogy magasabb legyen ennél az istenverte hegynél itt Jeruzsálemben. Hogy is hívják? – itt kicsit elgondolkozott. – Jah, igen: Sion!
Hozzászólások
Torma Zsuzsanna - január 15 2012 09:46:56
Kedves Oratus!

Itt voltam, elolvastam a történet elejét, majd folytatom!
Érdekesnek ígérkezik!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. május 19. vasárnap,
Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
18/05/2024 06:02
Jó reggelt kívánok! smiley
Wino
18/05/2024 04:55
Jó reggelt mindenkinek
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 08:23
Szép napot kívánok! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes