Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMájus 13 2024 17:23:06
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 11
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Mit tartalmaz



Ennek a szalonnának csak 71 %-a az, ami miatt még egyáltalán szalonnának lehet nevezni. Ezen kívül tartalmazza a következőket: Ivóvíz, étkezési só, szőlőcukor, burgonyakeményítő, emulgálószerek (difoszfátok, trifoszfátok), sürítőanyagok (feldolgozott euchema moszat, szentjánoskenyér liszt, xantán-gumi), ízfokozó (nátrium-glutamát), antioxidáns (nátrium-D-eritroaszkorbát), zselésítőanyag (kálium-klorid), tartósítószer (nátrium-nitrit).
Energiatartalom: 100 g termékben 1241 kJ/300 kcal.
Fehérje: 12,80 g, szénhidrát <1,00 g (ebből cukrok <1,00 g), zsír 27 g (ebből telített zsírsavak 10,80 g), élelmi rost <1,00 g, nátrium 1,30 g.
(A feltüntetett tápérték adatok tájékoztató jellegűek, ingadozásuk előfordulhat.
Irányadó napi mennyiség: Enegiatartalom 2000 kcal: Cukor 90 g, zsír 70 g, telített zsírsav 20 g, Nátrium 2,4 g.

Most még csak azt kellene megtudni, hogy ez az irányadó napi mennyiség mire vonatkozik?
Vajon ennyit szabad csak enni belőle ahhoz, hogy egészségünk ne károsodjon?
Vagy ennyi mennyiség elfogyasztása szükséges ahhoz, hogy az egészségünk megmaradjon?

De azon is elgondolkodtam, hogy minek kell a szalonnához emulgálószer, minek kellenek sürítőanyagok és ízfokozók, és miért kell zselésítőanyag? Ezek az anyagok – szerintem – a bőr- és húspép összeállításához szükségesek, amit az olcsó párizsi és virsli előállításánál használnak.
A valódi szalonna állaga egymagában is elég sűrű, kellően besózva, időközönként a sóban megforgatva, majd füstre felaggatva és egy meghatározott ideig otthagyva, hideg, száraz levegőn tárolva igen jóízű és laktató étek.
Régi, jól bevált módszer ez, szüleink, nagyszüleink is így csinálták. Sózott, őrölt paprikával megszórt vöröshagymával a legfinomabb.

Ebből a főtt, füstölt császárszalonnából hidegen és megsütve is fogyasztottam, (már nem először), de nem éreztem különösebb gyönyörűséget evése közben. Hidegen ízetlen volt, a zselésítőszer tartotta össze a húscsíkokat, (ha egyáltalán húsnak lehet nevezni,) megsütött állapotban való elfogyasztása közben savanykás íz gyűlt a számban.
Az edény alján, amiben megsütöttem, vastag lerakódás volt látható, valószínű, a sok idegen anyag miatt, amivel ezt a szalonnának nevezett árut megmérgezték.

Hagytam magam becsapni már nem első alkalommal. De most megfogadtam, hogy ezen túl ilyen szalonnának nevezett terméket többé nem vásárolok.

Torma Zsuzsanna
2012. november 26.

Hozzászólások
esprit - november 26 2012 17:21:17
Nagyon aktuális amit megírtál.Sajnos nem tudhatjuk mitől hízunk.Félretéve a tréfát (hízás) borzasztó, hogy megszűnt ebben az országban az élelmiszerek ellenőrzése! Arra volnék kíváncsi, hogy akinek nincs lehetősége mondjuk malacot, csirkét nevelni otthon, az mit ehet meg teljes lelki nyugalommal?
Szeretettel: esprit
farkas viola - november 27 2012 03:52:16
Kedves Zsuzsanna!

Teljesen elrémisztettél! Pont tegnap sütöttem szalonnát a túrós tésztához, de ezt finom, ízletesnek találom. Persze, láttam a TV-ben, ahogy felinjekciózzák a húsokat, a festésről már nem is beszélek.
Felháborít engem is a sok pancsolás, az volt az igazi, amikor évente disznót vágtunk. Férfi nem lévén a háznál, szegény Anyánkkal egyedül kínlódtunk a feldolgozásával, és az a kolbász volt a finom. Nagyon talpraesett, dolgos asszony volt az anyánk.

Gratulálok írásodhoz szeretettel: Viola
Torma Zsuzsanna - november 27 2012 07:45:53
Kedves Esprit!

Igen, nagyon aktuális, én is úgy hiszem. Egyébként az összetevőket nem én találtam ki, a becsomagolt termék ismertetőjén szerepelt szó szerint az, amit ide leírtam.
A húscskíkok olyanok voltak a "szalonnában", mintha nem is hús lett volna, mintha különböző anyagokból és színezékből kevert emulgáció lett volna összepréselve.
A termék messziről nézve mutatósnak tűnt, de közelről és fogyasztva már egyáltalán nem volt szívmelengető!

Akkor már talán jobb lenne, ha külön gyártanának csirkecombot és egyéb állati szerveket, ahogy Go-ti-ho (Gyurcsi) írta meg a jövőben játszódó folytatásos történetében. Bár azt a jövőt sem szeretném!

Kedves Viola! Egyáltalán nem szeretnélek elrémiszteni, hiszen nem minden gyár (üzem) minden szalonnája van "megspékelve" ezekkel a mérgező anyagokkal. De ha nagyon jó minőségű terméket szeretnénk venni, akkor talán a szalonnát nem a TESCO-ban, hanem más, kisebb húsboltokban, vagy a piacon kellene megvenni, ahova egyenesen a termelő gazdáktól kerül forgalomba ez a termék.
Emlékszem én is a régi szép időkre, amikor még itthon volt a disznóvágás, és jó szájízzel ettük a sült húst, a kolbászt és a hurkát is!
Talán még a '60-as években lehetett tiszta színhúsból készült felvágottakat venni. Jól emlékszem én még arra, hogy milyen volt a párizsi, az olasz, a veronai, és milyen a túrista felvágott.
Nagy szó volt akkor fiatal koromban, hogy néha a boltból vásárolhattam néhány szelet finom felvágottat. Ma már sokszor azt mondom, hogy inkább le kellene szokni a húsokról.
Sok helyen vágnak még sertést, vagy vesznek hasítottan, felet vagy egészet, de lehet, hogy már azok az állatok sem olyanok, mint régen, mert nem olyan eleséggel vannak felhízlalva, amilyennel régen etettük őket. Így a hús állaga sem olyan, mint a régi, nem csoda, hogy az íze sem olyan!

Köszönöm, hogy itt voltatok!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmileysmileysmiley
MARCSY - november 27 2012 11:42:24
Úgy látszik, ezért nem szeretem a boltban vásárolt szalonnát és felvágottat. Mi is neveltünk és vágtunk disznót még gyermekkoromban, de fiatalasszony koromban előfordult, hogy hárman dolgoztuknk fel két sertést a férjemmel és sógorommal. Az valóban jó volt.smiley gratulálok az írásodhoz Zsuzsanna.
Szeretettel: Marcsy
gyongyszem555 - november 27 2012 14:34:29
Kedves Zsuzsika!
Szeretettel olvastam prózádat és teljes mértékben igazad van. De ugyanakkor igaz ez a "szöveg" amit rányomatnak, hogy miből mennyit tartalmaz szinte az áruféleségek legnagyobb részére.
Emlékszem, amikor "megjelentek" nálunk ezek a nagy üzletláncok tutira jól néztek ki ahogy a rengeteg felvágott, töltelékáru kínálta magát. De amikor az ember belekóstolt, a sós ízen kívül - azt hiszem, hogy a legtöbbjénél - semmi mást nem lehetett érezni.
Emlékszem a 6o-as, 7o-es évek parizerére - azt volt a kedvencünk - annak volt hús íze, nem volt beton kemény, rágós, mint a mai párizsi.
Elhiszem kedves Zsuzsikám, hogy nem vágysz többé ilyen szalonnára.

Szeretettel olvastalak és gratulálok, egyben javulást kívánok Neked.
Évi.smileysmileysmiley
Dellamama - november 27 2012 16:50:30
Ezen a csomagoláson csak ennyit kellene feltüntetni: Szalonna, készítette X.Y. Ennyi és nem több!
Az én fiatalkoromban nem írtak a húsárukra semmit, csak, hogy mennyibe kerül de tudtuk, hogy amit fogyasztunk az nem hamisítvány.
Szomorú, hogy ide jutott az élelmiszeriparunk. Ez már a vegyipar csodája!
Szeretettel olvastam írásodat, gratulálok: Maria smileysmileysmiley
Dellamama - november 27 2012 16:50:30
Ezen a csomagoláson csak ennyit kellene feltüntetni: Szalonna, készítette X.Y. Ennyi és nem több!
Az én fiatalkoromban nem írtak a húsárukra semmit, csak, hogy mennyibe kerül de tudtuk, hogy amit fogyasztunk az nem hamisítvány.
Szomorú, hogy ide jutott az élelmiszeriparunk. Ez már a vegyipar csodája!
Szeretettel olvastam írásodat, gratulálok: Maria smileysmileysmiley
Torma Zsuzsanna - november 28 2012 08:27:02
Kedves Marcsi, Évike és Maria!

Köszönöm, hogy itt voltatok és olvastatok. Ahogy mondjátok, a szalonnára nem kellene mást ráírni, mint hogy szalonna, esetleg azt, hogy főtt, vagy füstölt, vagy mindkettő.
Továbbá azt, hogy honnan származik és ki forgalmazza, és hogy meddig tartható el.
Manapság, ha párizsit veszünk, esetleg az olcsóbb fajtából, azt igen gyorsan el kell fogyasztani, mert hamarosan ragadóssá válik, biztosan a hozzáadott anyagok miatt. Mint tudjuk, semmi sem készül már teljesen húsból, hanem különféle adalékanyagokból. Csak az eszik tiszta színhúst, aki saját maga vágja le a sertést, főleg saját tenyésztéséből. De már említettem azt is, hogy ha a különböző tápokkal etetik és nem krumplival, kukoricadarával, akkor már a húsa sem lesz olyan, mint kellene.

Köszönöm, hogy itt voltatok!

Szeretettel: Zsuzsa
smileysmileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. május 13. hétfő,
Szervác, Imola napja van.
Holnap Bonifác napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

hzsike
09/05/2024 11:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 17:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 17:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 07:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 13:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 04:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 19:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 19:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 18:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 11:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 08:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 08:36
Valika! Isten éltessen!
vali75
24/04/2024 06:23
Szép napot kívánok! smiley
vali75
23/04/2024 16:20
Szép napot kívánok! smiley
Murak Tibor
22/04/2024 18:42
Szervusztok Szerzőtársak! smiley
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes