Napkorong
Versek fõoldal · Prózák fõoldal · Gyakori kérdések · Szerzõk és verseik · Szerzõk és prózáikMay 13 2024 10:17:55
Navigáció
Versek fõoldal
Prózák fõoldal


Gyakori kérdések
Szerzõk és verseik
Szerzõk és prózáik
Impresszum
Alapszabály
Szerzõdés
Online felhasználók
Vendég: 4
Nincs Online tag

Regisztráltak: 2,204
Tagjainkról-tagjainktól
- Weboldalak
- Pályázatokon elért eredmények
- Saját kötetek
- Megjelenések antológiákban
- Tagjainkról mindenféle
Menyit ér az ember?



Elmélkedés az emberiviselkedésről

Nehéz válaszolni erre az egyszerűnek látszó kérdésre. Mégis sokféle választ adható és kapható. Háborúban a személyiség értéktelen, csak a katonák létszáma fontos, ha meghal hősi halott lesz, de lehet, hogy jeltelen sírba temetett névtelen. A vezérek tehetsége, szaktudása is csak a csaták sorsának kimenetele miatt fontos: győznek vagy veszítenek, eszerint jegyzi meg nevüket az utókor.
Hasonló a helyzet a politikai életben is, a tömegek dicsérik, éltetik vagy ítélik el a vezetőket.

Mennyit ér a tudós, a feltaláló, a zseni, a művész? Alkotásának hasznossága, értéke, szépsége dönti el.
Mennyit ér az átlagember?
„Nincs, mi gátat emeljen közöttünk,
társ a társra mindig rátalál,
egyetért, mert egyenlő az ember,
mennyi munkát végez, annyit ér..” – énekelték a szocialista korban, munka dicsőség dolga volt, és az emberhez méltó élet teremtő alapja.

Ma ez a mottó: Mindenki annyit ér, amennyi vagyona van. /a hasznos kapcsolatok is fontosak/ Két tábor áll szemben: gazdagok és szegények. Kérdés: honnan a gazdagság, mi okozza a szegénységet? Bűn-e a szegénység?
Szégyellni kell-e? Érdemes és fontos számításba venni a múltbeli körülményeket is: gazdag ember szegényedett el, vagy nincstelen vagyonra tett szert és mitől. Nem csak anyagi javakra gondolok, erkölcsi értékekre, származásra, sérelmekre, árulásra is.

Egyszerű – nem politikai – példát mondok. Az irodalmi portálokon nem csak az alkotásokat ítélik meg az ugyancsak amatőr kritikusok / sőt többnyire nem/ - hanem a szerzőt, annak személyiségét, anélkül, hogy ismernék életkörülményeit, személyiségének értékeit, sorsát, múltját, korát, jellemét, tisztességét.
Többször voltam szenvedő alanya ilyen sértő – számomra fájdalmas – támadásoknak. Minden alkalommal megdöbbentett és nem szoktam hozzá, mert nem értem, miért bántják ismeretlen alkotó társukat egyesek az ilyen tét nélküli estekben. Legutóbbi alkalom – ma is fáj még – egy férfitól származó rövid vélemény egy több hozzászólásból álló vita végén így szólt.
„Hahaha és a gyerekszobád…?” – a folytatás már nem is érdekes.
Miért fájt nekem? Megírtam az illetőnek, idős vagyok, súlyos beteg és csak ezzel gyógyítom magam. Gyerekszobám nem volt, sőt árvának, szegénynek születtem, gyerekként nyomorban nőttem fel – szüleimmel és testvéremmel egyetlen fűtetlen szobában laktunk albérletben, ahol sem víz, sem villany nem volt. Nem szégyellem, mert boldog voltam szerető családomban és megtanultam becsülni a kényelmesebb életkörülményeket.
Mit jelentett a saját gyerekszoba annak, - feltételezem, volt neki - aki nekem a sértő megjegyzést írta és jelenlegi nehéz életemet kikacagta? Elképzelni sem tudom, mennyi élvezetet kapott ettől. Helyette szégyellem magam.
Hozzászólások
farkas viola - March 22 2014 17:59:19
Mamuszka Drága!

Te képes vagy ilyen témán gondolkozni? Megsértődni meg pláne?
Te egy okos nő vagy, mindannyiunkat kenterbe versz, ne vedd észre a bántó dolgokat. Nekem sem volt gyerekszobám, de gyerekkorom sem, mert dolgoznom kellett 8-9 éves koromtól, és minket sem kényeztetett el a sors.
Tudom, érzékeny vagy, légy szíves emelkedj felül, küldöm az önbizalmat Neked, pedig nekem sincs sok. De szeretettel küldöm, írd meg, ha eltalált.

Szeretettel kívánok erőt, egészséget: Viola smileysmileysmiley
esprit - March 22 2014 22:58:41
Mamuszka Kedves!

Teljesen egyetértek Violával, ne törődj sértő megjegyzésekkel.
Nekem volt gyerekszobám, de mostanában az élet pofoz. Álmomban sem gondoltam volna erre,de minél öregebb vagyok annál több gondom van.
Az élet szép oldalát kell meglátni, például a Te írásaidat én nagyon szeretem.
Küldök egy kis önbizalmat Neked én is, a legnagyobb tisztelettel és szeretettel!

esprit
gyongyszem555 - March 23 2014 05:45:20
Drága Mamuszkám!

Én maximálisan megértelek és értem a mondanivalódat. Érzékeny a lelkivilágod, rettenetesen sért az igazságtalanság, az emberi közöny, ha még cinizmussal is párosul. Gondolok itt az irodalmi portálokon "elszenvedett" inzultusokra. Az elmúlt két évben én is tettem egy pár "kitérőt", kaptam néhányszor a pofámra, hogy túlcsordult, szirupos, giccses, lelkizősek a verseim és túl hosszúak. Nem esett jól, de általában mindenhol "felvettem a kesztyűt". Én azt kértem a gátlástalan, önelégült, hideg, emberalatti kritikusaimtól minden esetben, hogy bizonyítsák be nekem, hogy ők hogyan írnák meg az általuk kritizált szösszenetemet. Nem sokan tették meg, de aki megtette, megbeszéltük és azután a legjobb barátom lett.
Szubjektív alapon nem tűröm az "okostojásokat", a segítő, intelligens kritikát tudomásul veszem, és ha lehet belőle tanulni, akkor tanulok.
Én úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik ilyenképpen sértegetik az írni szerető embertársaikat, komoly problémákkal küzdenek, önértékelési problémákkal, személyiség torzulásokkal, melyet kezeltetniük kellene, ha meg lehetne nekik mondani.

Bolyongásaim során odáig jutottam, hogy az egyik klubból kitöröltettem az összes oda publikált verseimet, prózáimat és a nevemet is. Jól tettem.
Én nem látok Nálad önbizalomhiányt, Te értékes ember vagy, rettenetesen nagy igazságérzettel, ami nagyon szép erény. Te "csak" keresed a választ, hogy miért ilyen az emberek - a kemény kritikusok -, én is ezt kerestem és az előzőekben leírt következtetésekre jutottam. Eleinte rettenetesen bosszantott és képes voltam én is magam alá zuhanni, de hamar kirángattam magam és ma már abszolút nem érdekel a "keménységük".

Tudom, könnyű ezt mondani egy kívülállónak, hogy "ne törődj vele", mert ez nem így működik. Amikor az egyik ilyen pasit megkértem, hogy bizonyítsa be, hogy ő jobban meg tudja írni, azt nyilatkozta - megírta ugyan -, hogy már bánja, hogy "belém kötött", mert úgy érzi nagy fába vágta a fejszéjét, de megírta, és én ezt díjaztam és örültem neki. Ezek után soha többé nem kritizált. Elgondolkodott. Kritizálni könnyű a másikat, de bizonyítani már sokkal nehezebb. Rettenetes felelősség a kritika, ha azt jól akarja végezni a kritikus. Nagyképűséggel, önelégültséggel, sznobsággal semmire nem megy!

Szeretettel olvastam gondolataidat és gratulálok írásodhoz.

Szeretettel ölellek: Évismileysmileysmiley
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Mai névnapos
Ma 2024. May 13. Monday,
Szervác, Imola napja van.
Holnap Bonifác napja lesz.
Ajánló
Poema.hu versek
Versek.eu
Szerelmes versek
Netorian idézetek
Idézetek.eu
Szerelmes idézetek
Szerelmes SMS-ek
Bölcs gondolatok
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

vali75
13/05/2024 06:24
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
12/05/2024 06:21
Szèp vasárnapot kívànok! smiley
vali75
11/05/2024 06:58
Jó reggelt kívánok! smiley
hzsike
09/05/2024 13:05
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
07/05/2024 19:58
Szép estét kívánok! smiley
vali75
03/05/2024 19:14
Szép estét kívánok! smiley
hzsike
03/05/2024 09:07
Szépséges napot mindenkinek! smiley
vali75
01/05/2024 15:56
Szép napot kívánok! smiley
vali75
30/04/2024 06:14
Jó reggelt kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:40
Jó éjszakát kívánok! smiley
vali75
28/04/2024 21:39
Köszönöm szépen kedves Tibor! smiley
Murak Tibor
28/04/2024 20:35
Boldogságos névnapot kívánok kedves Valika!
vali75
28/04/2024 13:14
Szép napot kívánok! smiley Köszönöm szépen kedves István! smiley
rapista
28/04/2024 10:52
Szép vasárnapot!
rapista
28/04/2024 10:36
Valika! Isten éltessen!
Minden jog fenntartva napkorong.hu 2007-2009.
Powered by PHP-Fusion © 2003-2006 - Aztec Theme by: PHP-Fusion Themes